Volledig scherm
De brandweer heeft op 13 juni van dit jaar het vuur in een wietplantage op bedrijventerrein De Aam in Elst onder controle. © Roland Heitink

Elst is dit jaar het centrum van drugsoverlast in Overbetuwe en Lingewaard

ELST/HUISSEN - Elst heeft een heftig drugsjaar achter de rug. In het dorp werden in 2018 relatief veel drugsvondsten gedaan. 

In Elst werd dit jaar twee keer gedumpt synthetisch drugsafval en vijf keer gedumpt cannabisafval aangetroffen, er werden drie cannabiskwekerijen opgerold en sporen van meerdere cannabiskwekerijen aangetroffen. In Valburg werd tweemaal cannabisafval aangetroffen. 

Oververtegenwoordigd

In Elst en Valburg woont nog niet de helft van de Overbetuwenaren, maar de buurdorpen zijn wel goed voor meer dan tachtig procent van de drugsvondsten. Ook ontstond drie keer een grote brand in een pand in Elst waar eerder cannabis is gekweekt en sloot de gemeente twee voormalige drugspanden.

Overbetuwe ziet drugsoverlast als een groot maatschappelijk probleem. De gemeente houdt extra toezicht en geeft voorlichting van ondernemers en inwoners in het buitengebied en op bedrijventerreinen. ,,We maken ze ervan bewust wat het betekent als ze bijvoorbeeld huurders hebben die zich met drugsproductie bezig houden. De kosten van het opruimen van het afval zijn voor rekening van de eigenaar van de grond. Ook lopen ze het risico dat het pand voor een aantal maanden wordt gesloten”, zegt een woordvoerder. 

Volledig scherm
© DG

Synthetisch drugsafval

Het relatief nieuwe fenomeen van dump van synthetische drugsafval boezemt inwoners angst in. Een 1000-litervat in Ressen (Lingewaard) completeert drie gevaarlijke synthetische dumpingen in vijf maanden tijd in de regio, maar volgens de politie is dit maar het topje van de ijsberg. Niet alle synthetische dumpingen worden gemeld. ,,Soms wordt het afval ook zonder verdere kennisgeving opgeruimd”, aldus een woordvoerder. En dan nog blijkt volgens de politie dat het zichtbaar gedumpte afval slechts een derde deel van het illegaal geloosde synthetische drugsafval is. ,,Twee derde deel wordt geloosd in de bodem, oppervlaktewater, riolen of wordt op andere creatieve manieren weggewerkt, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.”

Quote

Twee derde deel van synthe­tisch drugsafval wordt geloosd in de bodem, oppervlak­te­wa­ter, riolen of wordt op andere creatieve manieren weggewerkt, blijkt uit wetenschap­pe­lijk onderzoek.

Woordvoerder , Politie Oost-Nederland

Volgens de politie is Nederland wereldwijd koploper in synthetische drugsproductie, omdat straffen rondom synthetische drugscriminaliteit relatief laag zijn en er op dit gebied te weinig opsporingsbeambten zijn.

Lingewaard

In Lingewaard werden in Huissen (tweemaal), Haalderen en Bemmel hennepkwekerijen aangetroffen. Het vergelijken van het dumpen van hennepafval tussen Lingewaard en Overbetuwe is lastig. Waar Overbetuwe nauwkeurig dumpingen bijhoudt, acht Lingewaard dat ‘niet relevant’ voor de vervolgactie op de dumping. Deze dumpingen worden daarom weggeschreven onder 'reguliere afvaldumpingen'. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe