Volledig scherm
Bert Beekers op zijn muziekzolder. © Gerard Burgers

Elstenaar Bert Beekers van zolderkamer naar Spotify

ELST - ‘Het is zoals het is’. Zo heet het tweede album van Elstenaar Bert Beekers met een aantal persoonlijke nummers. Zijn lang gekoesterde wens om zijn liedjes een groter publiek te gunnen, gaat hiermee in vervulling.

,,Dit album gaat over het leven. Over wat ik meemaak, denk, voel en hoe ik me verbaas over wat gebeurt en al gebeurd is. Je kunt niks veranderen, het is zoals het is. Dat is de rode draad in deze verzameling liedjes,” zegt Bert Beekers (57).

Sommige nummers zijn heel persoonlijk zoals ‘Lieve Zoon’. ,,Wil je het horen?”, vraagt Beekers terwijl zijn iPad verbinding zoekt met de stereo. Hij kijkt licht gespannen voor zich uit als het nummer klinkt.

‘Lieve zoon’

Vier jaar geleden schreef Beekers ‘Lieve Zoon’. Vorig jaar op de bruiloft van zijn oudste jongen speelde hij het liedje dat vertelt wat hij zijn zoon nooit kon zeggen. ,,Zo gaat dat soms bij mannen. Ik heb een turbulent leven achter de rug. Ik heb veel vriendinnetjes gehad waardoor ik vaak ben verhuisd. Mijn zoon bleef bij mij en moest zich steeds aanpassen. Die verhuizingen leken hem niet te storen. Hij wist zich te focussen op wat hij wilde bereiken: werken bij een Amerikaanse bank. En dat is hem gelukt.”

Ook Beekers wist wat hij wilde: zijn eigen nummers van de zolderkamer naar Spotify brengen. Hij is nog aan het wachten op een code van Spotify waarmee hij zijn luisterliedjes op dit wereldwijde muzikale platform kan uploaden. Wie weet wat er daarna gaat gebeuren.

Grote ambities heeft Beekers echter niet. Muziek is puur hobby. Hij speelt pas sinds zeven jaar gitaar toen hij per toeval een gitaar in handen kreeg. De muzikale woonconsulent leerde zichzelf een aantal akkoorden. ,,Gewoon door te doen.” 

Geen noot lezen

Liedjes naspelen lukte hem niet, maar zelf songs maken ging Beekers goed af, ook al kan hij geen muzieknoot lezen. ,,Als ik bezig ben met de tekst, dan hoor ik soms de melodie al in mijn hoofd. Van elk nummer wist ik precies hoe het moest klinken.” 

En Beekers wilde dat zijn muziek écht klonk. ,,Met echte blazers, toetsen, drums en elektrische gitaar.” Hij kwam bij producer Theo Janssen uit Doetinchem terecht om zijn liedjes op te nemen in diens studio. Via Janssen kwam Beekers in contact met ‘goede muzikanten die voor niks wilden meewerken’. Janssen speelde zelf de toetsen en regelde zijn zoon Bas op drums en David van Dijk op elektrisch gitaar. Uit zijn eigen netwerk vroeg Beekers zijn vriend Theo Maassen die bast. Via een collega van zijn werk kwam Beekers aan blazer Veron van Beuningen. 

Luxe zomervakantie

,,Qua kosten heb ik een luxe zomervakantie in dit album zitten. Dat heb ik er voor over omdat ik wil dat dit album goed klinkt. Het zijn persoonlijke verhalen die soms rocken, soms luchtig zijn of in een ballad verpakt zitten. Ik kan niks met ‘shalali shalala, ik hou van jou’. Een nummer moet met mijzelf te maken hebben, anders kan ik het niet overbrengen.”

‘Het is zoals het is’ van Bert Beekers is binnenkort op Spotify te beluisteren. De Elstenaar geeft ook (akoestische) huisconcerten, te boeken via b.beekers62@hotmail.com.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe