Volledig scherm
Herman Schimmel bij een kruiswegstatie in de kerk in Elst. © Gerard Burgers

Elstenaar Herman Schimmel stelt boek samen over Betuwse kruiswegstaties

ELST - Als Herman Schimmel (66) in het buitenland is, loopt hij steevast een kerk binnen. Hij houdt van kerken. Het zijn voor hem mooie plekken om tot bezinning te komen. Hij komt er ook omdat religieuze kunst zijn interesse heeft. En aan beelden en glas-in-loodwerk is zeker in katholieke bedehuizen geen gebrek.

Gaandeweg raakte hij geboeid door de kruiswegstaties die hij in kerken tegenkwam. Hij maakte er foto’s van. Hele series heeft hij verzameld. Want het gaat in elke kerk om veertien staties. Het zijn schilderijen en beeldhouwwerken waarmee de kruisweg van Jezus wordt weergegeven.

Foto's

Maar wat gebeurt ermee als kerken worden gesloten? ,,Dan kunnen we de kruiswegstaties niet meer bekijken. Daarom heb ik in alle kerken van de voormalige St. Benedictusparochie de staties gefotografeerd en er een boek van gemaakt. Als kerken dichtgaan, hebben we de foto’s nog”, zegt Herman Schimmel, die over zijn boek op woensdag 20 maart (19.30 uur) een lezing geeft in Herberg De Aandacht in Heteren.

Opvallend is die interesse van hem wel. Herman Schimmel is immers als protestant niet grootgebracht met de traditie van de kruisweg. In Velp woonde hij weliswaar naast de katholieke kerk en speelde hij met de zonen van de koster, maar dat wist zijn moeder niet. ,,Wij kenden geen heiligenbeelden. Dat was iets rooms.”

Benedictusparochie

De kruiswegstaties fascineerden hem, elke serie staties is anders. De acht kerken van de Benedictusparochie zijn daar het bewijs van. Het gaat om de kerken in de gemeente Overbetuwe en die van Lent.

Wat hem verbaast, is dat er over de achtergronden van de Betuwse kruiswegstaties zo weinig bekend is. ,,Die staties horen bij het meubilair van de kerk. Je komt ongelooflijk veel beschrijvingen tegen over de glas-in-loodramen, het altaar en de beelden, maar nooit over de staties.”

In drie kerken kwam hij staties tegen van Jan Toorop. Dat was in Heteren, Oosterhout en Indoornik. De originele staties van deze kunstenaar zijn te zien in Oosterbeek. ,,Die van Toorop zijn heel indrukwekkend. Opvallend is ook dat kruiswegstaties vaak romantisch zijn, zoals die in Valburg.”

Herveld 

De staties in Herveld vindt hij het mooist. ,,Vanwege de eenvoud. Er staan weinig figuren op, maar er gaat veel indringingskracht van uit. Deze staties trekken je het verhaal in.”

De kerk in Elst is weer een ander verhaal. ,,Daar staan veel personen op, mensen die wijzen. De vraag rijst waarom al die mensen erop staan. De staties in Driel hebben ontzettend felle kleuren. Het zijn krachtige schilderijen.”

Schimmel wil ook de kruiswegstaties in de Lingewaardse kerken fotograferen voordat die verdwenen zijn. Zijn boek is te koop bij Bruna Herberts in Elst en volgende week ook in Herberg de Aandacht in Heteren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe