Volledig scherm
De Elster ijsbaan gaat duurzaam. © ADN Beeldredactie

Elster ijsbaan doet plastic in de ban: tosti in kartonnen bakje, bier in herbruikbare beker

ELST - Wegwerpplastic op de grond of in de vuilnisbak moet vanaf volgende week een zeldzaamheid zijn rond de ijsbaan van het jaarlijkse Elster Winterfestijn. De organisatie vervangt het wegwerpplastic - zoals bekers, bakjes en vorkjes - door kartonnen of herbruikbare hardplastic exemplaren.

Het viel op vorig jaar: veel wegwerpservies bij de succesvolle ijsbaan, waar elke winter zo'n 20.000 liefhebbers - deels schaatsers, deels publiek - ‘over de vloer’ komen. Die gebruiken samen enkele tienduizenden consumpties, wat vorig jaar nog voor een forse hoeveelheid vuilnis zorgde. 

Bekers uitwassen

,,De koffie en chocomelk hadden we al in kartonnen bekers, maar het bier en fris nog in bekers van weggooiplastic. Die gaan nu in herbruikbare bekers, die uitgewassen kunnen worden", zegt Angela Heukeshoven vanuit het WFOB (Winterfestijn Overbetuwe). ,,Je zou nog een laatste stap kunnen maken door koffiemelk en suikers in kannetjes te doen, maar dat wordt te onhygiënisch met zoveel mensen.” 

Elektrisch bevroren ijsvloer

Quote

We zijn het eerste grote evenement in Elst dat duurzaam werkt.

Angela Heukeshoven , organisatie WFOB

Ook de plastic bakjes voor chips, tosti's en worsten zijn verleden tijd in de tenten van de ijsbaan: die gaan voortaan ook in kartonnen bakjes. Die vervolgens weer in aparte afvalbakken kunnen worden gegooid voor verwerking als oud papier. Heukeshoven: ,,Hiermee zijn we het eerste grote evenement in Elst dat zo duurzaam werkt.” De energie die nodig is om de ijsvloer bevroren te houden, komt al een jaar of zes niet meer via dieselgeneratoren maar gaat elektrisch. 

De ijsbaan gaat volgende week zaterdag, de 14e, voor het eerst open. Deze dertiende editie duurt tot en met zondag 5 januari, de baan is elke dag toegankelijk; met iets beperkte tijden tijdens de kerstdagen en jaarwisseling.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Zorgwoningen voor 88 senioren op ‘boerenerven’ in Driel
    PREMIUM

    Zorgwonin­gen voor 88 senioren op ‘boerener­ven’ in Driel

    DRIEL - Voor 88 ouderen uit Driel worden er zorgwoningen op nagebootste boerenerven gebouwd op een terrein van veertien hectare aan de Patrijsstraat, tegen de Drielsedijk aan. Er komt een grote woon-zorgvoorziening voor jong en oud op de gronden van fietsenspeciaalzaak Wels voor senioren met dementie, lichamelijke problemen en mensen die lichte zorg nodig hebben. Zij krijgen zorg van Stichting Samen Zorgen (SSZ) uit Herveld.

Betuwe