Volledig scherm
Een familie Gans © VidiPhoto

Familie Gans aan het maisbuffet

ELST - Een familie grauwe ganzen met haar jongen heeft langs de Linge een nieuw buffet gevonden: de jonge maïsplanten van een melkveehouder. 

De maïs is inderdaad bestemd als veevoer, maar dan voor koeien, niet voor ganzen. De maïs is bedoeld als wintervoorraad. De ganzen hebben inmiddels gezorgd voor een flinke aanwas in het rivierengebied.

Overzomerende ganzen (zo’n 600.000) veroorzaken met name schade aan pas ingezaaide gewassen en grasland. ’s Winters verblijven er ruim 3 miljoen ganzen in ons land. Toch kan deze familie-idylle voorlopig ongemoeid doorgaan.

Afschieten op het open veld

De dieren veroorzaken op de akker langs de Linge geen noemenswaardige schade. Ganzen mogen, met vergunning, wel worden afgeschoten als ze overlast veroorzaken. Jagers doen dat altijd in het open veld. Op de rivieroever, dicht bij fietspaden en de openbare weg hoeft de familie gans zich niet druk te maken om jagers, alleen om natuurlijke vijanden als de vos of roofvogels.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe