Fietsers verdeeld: Hobbelig asfalt of gebroken puin?

Wat fietst en skeelert het lekkerst? Een strak geasfalteerd pad. Maar als dat door boomwortels niet lukt: dan liever asfalt met hier en daar een barst of bobbel óf heel klein gebroken puin? 

De aanpassing van het fietspad langs de noordzijde van de Rijkerswoerdseplassen - op de grens van Elst en Arnhem-Zuid - verdeelt de meningen.

De Rijkerswoerdsestraat die er een paar meter naast ligt, is erg smal, auto’s kunnen elkaar al lastig passeren. Dus is het vrijliggende pad fijn voor recreanten.

,,Maar door de boomwortels ging het asfalt op veel plekken kapot en daar kregen wij klachten over. En omdat steeds weer repareren van dat asfalt duur is, hebben we dat net voor de zomer vervangen door half-verharding’’, legt directeur Alex Kwakernaak van recreatiebedrijf Uiterwaarde als eigenaar van waterplas én fietspad uit. ,,Ligt er nu prima bij en goed te onderhouden.”

‘Het pad ligt bol’

Volledig scherm
Jurwin van Manen is niet blij met het bolle, half-verharde fietspad. © Gerard Burgers

Aanwonende Jurwin van Manen heeft juist tegenovergestelde ervaringen. ,,Het nieuwe pad ligt bol - wat niet lekker wandelt - en is zeker bij wat wind erg stoffig. En skeeleren gaat helemaal niet meer op die ondergrond, terwijl veel mensen uit Arnhem-Zuid hier graag een ommetje rijden.’’

,,Dus wat zie ik in de praktijk: fietsers en skeeleraars die het asfalt van de Rijkerswoerdsestraat toch maar weer opzoeken. Wat gezien de breedte van de weg zeker niet veiliger is.”

Van Manen had liever gezien dat de boomwortels waren aangepakt, zodat het asfalt op het pad had kunnen blijven. Volgens Kwakernaak is dit typisch een gevalletje ‘je kunt het niet iedereen naar de zin maken’.

Betuwe