Volledig scherm
De milieustraat langs de Grote Molenstraat in Elst. © Streetview

Files en risico op vallen tussen containers: Milieustraat Elst onder de maat

ELST - De vorig jaar opnieuw ingerichte milieustraat van de gemeente Overbetuwe in Elst voldoet niet. Komende tijd moeten er tal van verbetermaatregelen worden doorgevoerd, maar de situatie is niet zo ernstig dat de milieustraat aan de Grote Molenstraat tijdelijk dicht zou moeten.

In de in februari vorig jaar geopende milieustraat schiet tekort op het gebied van asbest, veiligheid, opslag van klein chemisch afval en de verkeersveiligheid.

Er zijn al maatregelen genomen, maar  een uitgebreidere analyse van de huidige inrichting en werkwijze is wel noodzakelijk stelt de gemeente. Die analyse moet nog voor de zomer tot aanbevelingen leiden. 

Val

De Omgevingsdienst regio Arnhem (ODRA) heeft in november vorig jaar controles uitgevoerd en komt ook met aanbevelingen. Zo zou er een weegbrug moeten komen en moet de opslag, verwerking, afvoer en administratie rondom aangeboden asbest worden verbeterd. Asbest dat niet luchtdicht in dubbel plastic wordt aangeleverd wordt geweigerd.

Overbetuwe vond zelf de veiligheid rondom afvalcontainers onvoldoende. Dat is verholpen door het plaatsen van schotten van tussen de afvalcontainers in de milieustraat. Het op korte termijn plaatsen van permanente hekken moet er voor zorgen dat bezoekers niet meer van het verhoogde plateau voor de containers kunnen vallen. Ook de opslag van klein chemisch afval kon de toets van de ODRA niet doorstaan, maar voldoet inmiddels aan alle eisen. 

Files

De verkeerssituatie op de Grote Molenstraat, waar de ingang naar de milieustraat zit, blijkt ook een hardnekkig probleem. Vooral op piekmomenten kan de weg de verkeersstromen niet aan. De gemeente studeert nog op maatregelen. 

Overbetuwe hoopt in maart een afvalpasjessysteem te introduceren, wat het voor mensen van buiten Overbetuwe onmogelijk moet maken om afval aan te bieden. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat er nog maatregelen genomen moeten worden, maar benadrukt dat de milieustraat aan alle wettelijke eisen voldoet. ,,Anders zou hij niet open zijn.”

Over de afvalpas blijft het stil. ,,Die is in voorbereiding voor maart, maar we weten nog helemaal zeker hoe we alles precies gaan doen. We lanceren zeer binnenkort een uitgebreide voorlichtingscampagne, maar voor die tijd brengen we geen informatie naar buiten. Dat kan alleen maar tot verwarring leiden.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe