Volledig scherm
Artist impression Grifttunnel in Rijksweg-Noord © gemeente Overbetuwe

Financiële risico’s voor spoortunnel Elst afgedekt

ELST - Overbetuwe heeft de financiën voor de aanleg van de spoortunnel op de Rijksweg-Noord rond. Wethouder Jan van Baal kreeg deze week de harde toezegging van provincie en rijk over hun bijdragen.

Overbetuwe had zelf al 2.74 miljoen voor de aanleg van de tunnel onder de spoorlijn Arnhem-Nijmegen gereserveerd. De provincie Gelderland (2,3 miljoen) en het rijk (1,85 miljoen) leggen daar nog 4,15 miljoen bij. Met het totale bedrag van 6,85 miljoen euro zijn de kosten daarmee gedekt.

Een hele geruststelling voor projectwethouder Jan van Baal, die zo enkele dagen voor zijn pensioen, het dossier prettig aan zijn opvolger kan overdragen.

Aanleg niet ter discussie

,,De aanleg van de tunnel stond al niet meer ter discussie, maar zonder die dekking van rijk en provincie liepen we als gemeente natuurlijk wel financiële risico’s als die steun zou uitblijven. Ik ben dus heel blij met deze bijdragen uit Arnhem en den Haag, want nu weten we zeker dat we de Overbetuwse burger geen onaangename verrassing hoeven voor te leggen.”

Werk al begonnen

De voorbereidende werkzaamheden rondom de tunnel zijn al begonnen. Omdat er ter plekke weinig ruimte is komt de tunnel schuin onder het spoor te liggen, wat aan de noordkant (Arnhemse zijde) tot het verleggen van de Rijksweg en het naastliggende fietspad leidt.

Ook wordt de weg tussen de Weteringsewal en de nieuwe tunnel opnieuw ingericht, inclusief de aansluiting op de Ceintuurbaan.

Ook de overgang op de Eerste Weteringsewal komt te vervallen en maakt plaats voor een viaduct. Het hele spoorproject zou in 2021 moeten zijn afgerond.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Vorig jaar 9,2 miljoen kilo Betuws vuilnis, dit jaar moet dat flink omlaag
    PREMIUM

    Vorig jaar 9,2 miljoen kilo Betuws vuilnis, dit jaar moet dat flink omlaag

    ELST/BEMMEL -Het is de inwoners van Overbetuwe en Lingewaard vorig jaar ook weer gelukt om iets mínder restafval in de grijze kliko te gooien en iets méér gft en plastic/blik/drankkarton apart in de groene kliko dan wel PMD-zakken in te leveren. Maar de echte slag moet dit jaar worden gemaakt: het nieuwe inzamelingsbeleid gaat niet meer uit van kleine stapjes maar grote passen voorwaarts op het gebied van gescheiden afvalinzameling.

Betuwe