Volledig scherm
Zwembad De Helster in Elst. © Marc Pluim

Gemeente Overbetuwe trekt 22 miljoen uit voor nieuwbouw De Helster

ELST - De gemeente Overbetuwe investeert de komende vier jaar 64 miljoen euro in de dorpen. Het meeste geld gaat naar sportcomplex De Helster, jeugdzorg, schoolgebouwen, dorpsvoorzieningen, fietsroutes en de herinrichting van wegen in verschillende dorpen.

Dat blijkt uit de kadernota 2020, waarin vooruit wordt gekeken naar de komende jaren.  ,,We investeren de komende vier jaar 64 miljoen euro en De Helster is met de 22 miljoen die is gereserveerd de grootste post”, zegt wethouder financiën Wijnte Hol. 

Het zwem- en sportcomplex De Helster in Elst is aan vervanging toe. Er wordt gekeken naar sloop en vervangende nieuwbouw op de huidige locatie, maar ook nieuwbouw bij het stationsgebied is een optie. 

Overbetuwe gaf in 2018 een bedrag van3,1 miljoen euro meer uit aan jeugdzorg, net als vrijwel alle andere gemeenten in ons land. Dat tekort wordt uit de algemene reserve aangevuld. Voor de komende jaren zijn de budgetten opgehoogd om een nieuw tekort te voorkomen. 

Overbetuwe College

Ook de nieuwbouw van het Overbetuwe College (OBC) aan de Dissel in Elst is duurder dan begroot. De bouw zou komend jaar moeten beginnen en valt 3 miljoen euro duurder uit dan begroot en loopt op naar 12 miljoen euro. 

Dat komt door hogere bouwkosten en het moeten afvoeren van (niet verwachte) vervuilde grond. Ook de (veilige) verkeersafwikkeling rondom de nieuwe school, met vrijliggend fietspad en kiss&ridestrook, maakt de plannen duurder. 

Als het OBC het nieuwe pand betrekt, wil de gemeente het huidige gebouw aan de Mozartstraat voor het onderwijs behouden. De gemeente denkt daar scholieren op te vangen van scholen die bij onderwijspieken ruimte tekort komen. Verder zijn er noodlokalen voorzien voor basisschool de Esdoorn in Elst en voor zowel de basis- als de middelbare school Westeraam in Elst.

Driel en Oosterhout

Nieuwbouw is voorzien voor de basisscholen De Meeuwenberg in Driel en SamSam in Oosterhout. Voor beide scholen wordt nog gekeken waar dat precies moet gebeuren. Op de huidige locatie of elders in het dorp in samenhang met andere voorzieningen als kinderopvang (Brede School). 

Ook zijn verschillende wegen aangemerkt om de komende jaren opnieuw te worden ingericht. Daarbij gaat het om de Paulstraat in Slijk-Ewijk, Hoge Wick/Spaanstraat in Oosterhout, Mozartstraat en Griegstraat in Elst en alle straten in de Bloemenbuurt in Heteren. In dat dorp worden ook alle wegen van bedrijventerrein Poort van Midden Gelderland opnieuw geasfalteerd. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe