Volledig scherm
Zo gaat Rijzenburg in Elst er volgens de plannen uitzien. © De Bunte

Gemeente Overbetuwe wil woningbouw in en bij boerderij Rijzenburg in Elst mogelijk maken

ELST - De gemeente Overbetuwe wil de bouw van tien woningen bij en elf appartementen in boerderij De Rijzenburg mogelijk maken.  Het bouwplan is het laatste onderdeel van de wijk Westeraam in Elst.

Met de aanleg van Westeraam is begin deze eeuw begonnen. De invulling van het terrein rondom boerderij De Rijzenburg, naast de kruising tussen de Rijksweg-Noord en de Ceintuurbaan, is het laatste onderdeel ervan. Bunte Vastgoed wil daar tien woningen bouwen naast de boerderij. Het gebouw zelf moet plaats gaan bieden aan elf appartementen. Overbetuwe wil vast houden aan het karakter van het gebied en om die reden de boerderij laten staan. Omdat het om een monumentale boerderij gaat, wordt er voor het bouwplan nog wel een inspraakprocedure opgestart. 

Verkeersafwikkeling

Met de woningbouwplannen zijn ook meteen de vragen van CDA en Burgerbelangen Overbetuwe (BOB) beantwoord. Beide partijen stelden vorige week vragen over de locatie Rijzenburg. Naast de woningbouwplannen willen beide partijen ook weten hoe de verkeersafwikkeling wordt geregeld en wanneer en hoe omwonenden bij de plannen voor het woonwijkje worden betrokken. 

Volledig scherm
De vervallen monumentale boerderij De Rijzenburg aan de Rijksweg-Noord in Elst. © DG

Frank Kock, projectleider van De Bunte Vastgoed uit Ede, hoopt medio volgend jaar met de verbouw van de boerderij en de nieuwbouw van de woningen te beginnen. ,,Het is een grote boerderij en inclusief schuur zien wij ruimte voor elf woningen in het gebouw zelf en tien woningen aan de zijkanten. Het gaat om koopwoningen in de vrije sector.”

Gasloos

De tien nieuwe woningen worden gasloos gebouwd. Voor de woningen in De Rijzenburg zelf is dat nog niet zeker. ,,Die mogen nog onder het oude bouwbesluit worden gebouwd en het gebouw is al aangesloten op het gasnet. We zijn er nog niet helemaal uit of we dat ook gaan gebruiken”, aldus Kock.

Omwonenden en gemeenteraad moeten zich nog over de plannen met De Rijzenburg uitspreken. Gasloos bouwen en het voornemen alleen vrije sector koopwoningen neer te zetten, zijn dan zeker onderwerp van discussie. Overbetuwe wil vooralsnog aan de bouw van koopwoningen meewerken. Er bestaat veel vraag naar. Overbetuwe werkt wel met een minimum van 30 procent sociale huurwoningen, maar die regel wordt niet in elk specifiek bouwproject toegepast. Die dertig procent moet worden gerealiseerd in het totale aantal nieuw te bouwen woningen tot 2025.

Op 5 juni is er een informatiebijeenkomst voor omwonenden en belangstellenden. De Bunte Vastgoed heeft de woningen nog niet in de verkoop. Kock: ,,Daar wachten we mee tot alle plannen definitief zijn goedgekeurd.”

Volledig scherm
De vervallen boerderij Rijzenburg is al jaren een doorn in het oog voor veel Elstenaren. © Erik van 't Hullenaar
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe