Volledig scherm
PREMIUM
Joe 1-12-1944 op de zolderbalk. © Rinus Van Houts

Gevluchte Betuwse ‘Joe’ lijkt een Beijer uit Driel

DRIEL - Welke Betuwse vluchteling zette in 1944 ‘Joe’ op een balk in Someren-Eind? Reacties na een oproep in deze krant wijzen op Jan Beijer uit Driel.

Dorpshistoricus Remy Lammers (91) uit Someren-Eind stelde het mysterie van de balk op de pastoriezolder in zijn woonplaats aan de orde in zijn verhalen in het dorpsblad: wie was toch die Joe die als onderduiker zijn naam 75 jaar geleden achterliet op een balk van het gebouw?

Mysterie

Na een artikel in deze krant, vorige week, kwam het antwoord snel. In de schoot van de familie Beijer uit Driel, eigenaren van een mengvoederbedrijf, rust het antwoord op het mysterie. Al blijft ongewis welk familielid de naam echt op de balk zette.

In het najaar van 1944 lag Driel in de vuurlinie van de oorlogsstrijd; het dorp werd onder vuur genomen door de Duitsers en geallieerden. De bevolking was genoodzaakt het dorp te verlaten en zo kwam de familie Beijer - vader Bernard (47) en moeder Riek (46) met twaalf kinderen in de leeftijd van 2 tot 21 jaar - in Someren-Eind terecht, een dorpje dat op de grens van Limburg en Noord-Brabant ligt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Zorgwoningen voor 88 senioren op ‘boerenerven’ in Driel
    PREMIUM

    Zorgwonin­gen voor 88 senioren op ‘boerener­ven’ in Driel

    DRIEL - Voor 88 ouderen uit Driel worden er zorgwoningen op nagebootste boerenerven gebouwd op een terrein van veertien hectare aan de Patrijsstraat, tegen de Drielsedijk aan. Er komt een grote woon-zorgvoorziening voor jong en oud op de gronden van fietsenspeciaalzaak Wels voor senioren met dementie, lichamelijke problemen en mensen die lichte zorg nodig hebben. Zij krijgen zorg van Stichting Samen Zorgen (SSZ) uit Herveld.

Betuwe