De eerste Betuwse Veteranendag. Tweede van links: Wim van Mierlo.
Volledig scherm
De eerste Betuwse Veteranendag. Tweede van links: Wim van Mierlo. © Erik van 't Hullenaar

Geweldige entourage voor eerste Betuwse Veteranendag tussen de militaire voertuigen uit WO2

ELST - Veteranen voelden zich donderdag thuis tussen de legervoertuigen en legertenten waar de eerste Betuwse Veteranendag werd gehouden. Een kleine 85 oud-militairen, van jong tot oud, uit de gemeenten Overbetuwe, Lingewaard en Neder-Betuwe wisselden ervaringen uit op Landgoed Schoonderlogt in Elst. 

Daar wordt komend weekeinde herinneringsevenement The Island gehouden.

Dat staat zaterdag en zondag met paradroppingen, schijngevechten, een evacuatietocht en wapendemonstraties stil bij de strijd in de Betuwe nadat de Slag om Arnhem september 1944 was verloren.

,,Een geweldige entourage voor onze eerste Veteranendag. Wij waren dan ook heel blij toen wij het aanbod kregen van de organisatoren van The Island”, zegt Wim van Mierlo, voorzitter van de Vereniging VeteranenOverbetuwe, die 43 leden telt.

,,Dat zijn militairen en oud-militairen die zijn uitgezonden voor missies naar oorlogsgebieden als Libanon, Afghanistan en het voormalige Joegoslavië.”

Ontvoerd

Ademloos luisterden de veteranen naar Mart de Kruif, oud-commandant van de Nederlandse Landstrijdkrachten. Ook hingen ze aan de lippen van Arjan Erkel.

Als medewerker van de internationale hulpverleningsorganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) werd hij in de zomer van 2002 ontvoerd in de Russische deelrepubliek Dagestan.

De Veteranendag werd afgesloten met een nasimaaltijd. ,,Vroeger kende Elst een vereniging voor uitsluitend Indië-veteranen. Vanwege hoge leeftijden stopten zij en vier jaar geleden hebben wij Vereniging VeteranenOverbetuwe opgericht. En tot vandaag is het ons nooit gelukt een Veteranendag van de grond te tillen. We hopen dat dit een traditie gaat worden.”

Betuwe