Volledig scherm
© Johan Wouters / Pix4Profs

Gewoon Max!: Traditie

Vertel ik buitenstaanders dat wij in de Betuwe feest vieren wanneer de kersen rijp zijn, dan krijg ik gekke blikken. De kermis snappen ze. Van een triatlon hebben ze wel gehoord. Maar het idee van een kersenkoning en een uitbundige feesttent. Daar worden ze lacherig van.

Betuwenaren, aan de andere kant, zijn juist verbaasd dat ik niet zo nodig naar de tent hoef, elke avond. Ik ben niet opgegroeid met de traditie van tientallen euro's aan kermisgeld krijgen. In vijf minuten uitgegeven. Aan nutteloze attracties of liters bier. Wat dat betreft ben ik een buitenstaander.

Volledig scherm
© dG

Mijn familie heeft in de loop der jaren eigen tradities ontwikkeld. We maken elk jaar een rondje over de braderie. Niet om iets te kopen, perse. Maar voor de sfeer, de herkenning, de bekenden waar we mee kletsen.

Sinds mijn opa daarmee startte, stopen we ook vaak voor het aardappelpannenkoeken kraampje. Ik was een jaar of acht toen ik dat voor het eerst proefde. Mijn opa had een herinnering aan de smaak van de pannenkoekjes, en uit enthousiasme kocht hij er drie per persoon. 

Ik vond er helemaal niets aan. De smaak beviel me niet zo. Ik was meer geïnteresseerd in de roze suikerspinnen en grote lolly's waar andere kinderen mee over de kermis liepen. Nu waardeer ik ze juist. De geur alleen al brengt de herinnering aan mijn opa terug.

Met het idee van nieuwe ervaringen opdoen, ben ik afgelopen weekend daarom bij een tien-jarige in een botsauto gestapt. De aardappelpannenkoekjes van mijn opa leerde mij dat iets onbekends ook goed kan uitpakken. 

Dat bleek niet het geval bij de botsauto's. Ik werd akelig hard door elkaar geschut, terwijl mijn chauffeur van 10, volledig ontspannen, met man en macht zoveel mogelijk medeweggebruikers ramde. Na drie angstige minuten wist ik zeker: hier maken we geen traditie van.

Quote

Na drie angstige minuten wist ik zeker: hier maken we geen traditie van

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe