Volledig scherm
Johann Sebastian Bach.

Gratis Mini-Matthäus Passion in Katholieke Kerk Driel

DRIEL - De Matthäus Passion maar dan in een versie van ‘slechts’ anderhalf uur. In maart gratis te horen in Driel.

De Mini Mattheus schijnt te zijn ontstaan in de kroeg. Waar solisten die het beroemde stuk van Bach uitvoeren onder het genot van een biertje spontaan delen uit de passie zongen.

Volledig scherm
Johann Sebastian Bach zette het evangelie van Mattheus op muziek, zijn Matthäus Passion trekt jaarlijks volle zalen in aanloop naar de paasdagen. © archief

Dat idee is inmiddels uitgewerkt tot de Mini Matthäus. Het bijna drie uur durende werk is daarin teruggebracht tot de helft en wordt door negen solisten gezongen. Die nemen ook de koorwerken voor hun rekening. Alleen de rol van de evangelist ontbreekt, waarma alleen de beroemde koren en aria’s overblijven.

Deze versie van de Matthäus Passion is zondag 8 maart vanaf 14.30 uur te beluisteren in de Katholieke Kerk in Driel. Gratis, na afloop is er alleen een deurcollecte.

Donder en bliksem

De Mini Matthäus wordt aangeboden door de Stichting Blije Kerk Concerten Driel. ,,Al onze concerten zijn gratis”, zegt Michal Nas, de voorzitter van de Drielse Stichting. ,,Wij zijn opgericht toen de kerk gesloten dreigde te worden. Verschillende partijen in het dorp zijn opgestaan om dat te voorkomen. Onze Stichting is daar een van. Door het krijgen van legaten en andere giften lukt het ons om ongeveer negen keer per jaar concerten in de kerk te geven, allemaal gratis. Wel is er na afloop altijd een collecte aan de deur.”

Nas verheugt zich op de Matthäus. ,,Deze versie heeft alles wat de Matthäus bijzonder maakt, met alle donder en bliksem en tranen.”

Zie: minimatthaus.nl

Betuwe