Rina Veldhuysen. ,,We proberen als zorgpersoneel zoveel mogelijk contact en afleiding te bieden.”
Volledig scherm
Rina Veldhuysen. ,,We proberen als zorgpersoneel zoveel mogelijk contact en afleiding te bieden.” © Erik van 't Hullenaar

‘Het is niet de vraag óf het coronavirus komt, maar wannéér’

Het virus en ikRina Veldhuysen (46) is verpleegkundige bij zorgcentrum Liefkenshoek in haar woonplaats Heteren. Door Skype en FaceTime houden bewoners contact met hun familie.

Quote

Hoe maak ik iemand die demente­rend is duidelijk wat er aan de hand is?

Rina Veldhuysen, Zorgcentrum Liefkenshoek

,,Het is rustig op onze afdelingen. We hebben nog geen besmettingen met corona, of verdenkingen daarvan. Dat bewoners geen bezoek mogen ontvangen is op dit moment het grootste verschil. Als normaal gesproken wekelijks of zelfs dagelijks iemand bij je langskomt, is het enorm wennen. Ik ben benieuwd hoe lang dit gaat duren.

In de tussentijd proberen wij als team het gemis van de bezoekjes te verzachten door middel van digitaal contact. Zo stuurden we alle familie van onze bewoners een brief met Skype-instructies. 

Een uitkomst in deze tijd

Het videobellen via tablet is voor veel mensen nieuw, en vaak ook voor familie. Hetzelfde geldt voor FaceTime. Als het eenmaal werkt, zijn deze communicatiemiddelen een uitkomst in deze tijd.

Quote

We proberen als zorgperso­neel zoveel mogelijk contact en afleiding te bieden

Er ontstaan mooie momenten via de tablet. Veel bewoners waarderen het heel erg, als ze de techniek eenmaal begrijpen. Van de week gaf ik een oudere dame even wat privacy met haar dochter, ook omdat zij het redelijk onder de knie heeft. Toen ik terugkwam, zat mevrouw voor de tablet te schateren van het lachen. Ze had de grootste schik. Prachtig om te zien.

Een gezicht dat oplicht bij het zien van een geliefde

Soms, zeker bij mijn bewoners, is het echt alleen maar dat moment van herkenning. Een gezicht dat oplicht bij het zien van een geliefde. Ogen die weer gaan stralen. Dat is mooi. We maken ook filmpjes van de bewoners die we delen met familie.

Ik denk dat het niet de vraag is óf, maar wannéér corona ook bij ons komt. Ik kan me nog niet goed voorstellen hoe dat zal zijn. Bang om zelf besmet te raken, ben ik niet echt, maar over onze mensen maak ik me zorgen. Hoe leg ik mijn cliënten, die veelal dementerend zijn, uit dat ze in quarantaine op hun kamer moeten blijven?

Benieuwd of de nu heersende rust blijft

Als onze bewoners heel ziek zouden worden van het virus blijven ze vast op bed liggen. Maar wat als iemand slechts milde klachten heeft? Hoe maak ik iemand die dementerend is duidelijk wat er aan de hand is?

Ook ben ik benieuwd of de rust die nu heerst onder onze bewoners, zal blijven als deze situatie nog lang duurt. We proberen als zorgpersoneel zoveel mogelijk contact en afleiding te bieden. Spelen bijvoorbeeld spelletjes, maken kaarten voor familie of organiseren een gezellige high tea.

Maar wat we ook doen, het is natuurlijk niet hetzelfde als echt menselijk contact. We zitten in een spannende tijd.” 

Lees meer verhalen uit de serie Het virus en ik hier.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe