Huisarts Hugo Hardeman. ,, Mensen regelden van alles voor ons, in ruime hoeveelheden. Fantastisch."
Volledig scherm
Huisarts Hugo Hardeman. ,, Mensen regelden van alles voor ons, in ruime hoeveelheden. Fantastisch." © Erik van 't Hullenaar

Huisarts Hugo Hardeman: ‘Mondkapjes van dorpsgenoten hebben ons de krappe periode doorgeholpen’

Het virus en ikHugo Hardeman (50) is huisarts in Herveld. Hij is dankbaar voor de hulp uit de gemeenschap.

,,Het wordt steeds drukker. Zowel in de praktijk in Herveld waar we mensen met luchtwegklachten behandelen als in Zetten, waar overige zorg wordt gedaan. Elke dag is onvoorspelbaar, maar in vergelijking met vorige week zie ik een gestage toename van het aantal patiënten.

Trots op medemens

Ik ben deze week trots op de goedheid van de medemens. Zoals Willem van Prooijen, een handige man uit Herveld. Hij maakt sinds kort spatschermen met een 3dprinter. Erg fijne dingen, die het hele gezicht beschermen.

En vervaardigd van de juiste, veilige materialen. Daar hebben we echt wat aan. De maskers worden ook in zorgcentrum De Hoge Hof gebruikt.

Mondkapjes

Quote

Tandartsen en pedicures brachten hun eigen voorraad aan mondkapjes

Hugo Hardeman, Huisarts

Maar er is meer om dankbaar voor te zijn in het dorp. Toen de coronacrisis begon, waren er veel te weinig beschermingsmiddelen voor handen. Hadden we als team op een dag bijvoorbeeld maar 5 mondkapjes: hoe bepaal je wanneer je ze gebruikt? 

De richtlijnen waren op dat moment wat minder scherp: alleen als iemand hoestte, koorts had én in Brabant of Italië was geweest. Eerst ging de regio eraf, later de koorts.

Precies op het moment dat er zo meer patiënten met luchtwegklachten bij ons kwamen en de voorraad beschermingsmiddelen nijpend werd, kreeg de praktijk via allerlei wegen mondkapjes en handalcohol aangereikt. 

Tandartsen en pedicures brachten hun eigen voorraad, iemand met contacten in China regelde een snelle bestelling. Ook ging de plaatselijke bouwmarkt een half uur eerder open toen ze net nieuwe leveringen binnen hadden. Mensen regelden vanalles voor ons, in ruime hoeveelheden. Fantastisch.

Quote

Van alle kanten merk je dat mensen zuinig zijn op ‘de dokter’. Dat is mooi.

Hugo Hardeman, Huisarts

Redding

Deze hulp heeft ons op dat moment echt gered. Het heeft ons de krappe periode doorgeholpen, we draaien nu nog steeds op deze voorraad. Van alle kanten merk je dat mensen zuinig zijn op ‘de dokter’. Dat is mooi. Op dit moment kunnen mijn collega’s en ik de werkdruk aan. Hopelijk blijft dat zo.

Thuis, in Angeren, houden we de maatregelen nog goed vol. Mijn twee tienerzoons zijn nu continu thuis en mijn dochter die in Amsterdam studeert is tijdelijk terug. Ze dragen hun steentje bij in het huishouden en helpen zo de boel draaiende te houden. Heel fijn als je als ouders allebei een cruciaal beroep hebt.”

Betuwe