Huiver voor straatnamen met overleden personen

De Overbetuwse straatnamencommissie is er niet dol op om straten te vernoemen naar bekende inwoners die zijn overleden. Sowieso moet iemand al tien jaar geleden niet meer in leven zijn, om te vermijden dat kort na iemands dood nare incidenten boven water komen en de straatnaam ‘besmet’ wordt. 

Dat is bijvoorbeeld de reden waarom in Zetten de Finkensieperlaan op het Heldring Stichtingterrein verdween.

De afgelopen tijd zijn twee aanvragen geweest om twee overleden Overbetuwenaren met straatnamen te eren: de recent overleden Wil Dinnissen uit Driel en de al langer geleden heengegane huisarts Somford uit Herveld.

De straatnamencommissie worstelt ermee: toekenning van een naam schept verwachtingen bij andere personen.

Slechts een uitzondering

Volledig scherm
Cora Baltussen, ‘moeder van de Sosabowski Brigade’, op archiefbeeld. © Erik van 't Hullenaar

De enige uitzondering die de commissie deze eeuw maakte was voor Cora Baltussen. De Drielse verzetsheld was pas vijf jaar overleden, toen de nieuwe provinciale weg tussen Arnhem-Zuid en Heteren naar haar vernoemd is.

Er is ook een onofficiële naam wel ingeburgerd maar nimmer officieel vastgesteld: het Galamapark in Elst. De voormalige burgemeester is nog springlevend, de naam van het parkje - tussen Randweg, Lange Dreef en Rijksweg-Zuid - is eind vorige eeuw in carnavalstijd aan hem toegedicht.

Maar tot de officiële overheidssystemen is de naam nooit doorgedrongen: hulpdiensten zullen naar één van de aangrenzende straten worden gestuurd. Overigens heeft een carnavaleske lolbroek de naam wel op googlemaps weten te krijgen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe