Elst is gewild, onder meer vanwege het gezellige centrum.
Volledig scherm
Elst is gewild, onder meer vanwege het gezellige centrum. © Gerard Burgers

Huizenmarkt: Elst is het Amsterdam van het oosten

ELST - Nog niet eerder waren huizen in Nederland zo duur, zo becijferde het CBS. Niet verrassend: vooral in de Randstad gingen de prijzen het afgelopen jaar fors omhoog. In Amsterdam werden woningen bijvoorbeeld bijna 12 procent duurder. Er is één Gelderse plaats die zich daarmee kan meten: Elst.

Elst, zegt u? Niet Nijmegen, Arnhem, of een andere grote Gelderse plaats, maar het dorpje Elst spant met een prijsstijging van 11,6 procent de kroon. Nergens in het verspreidingsgebied van deze krant zijn huizen het afgelopen jaar zo veel duurder geworden als daar. Ter vergelijking: in Nijmegen gingen de prijzen 8 procent omhoog, in Arnhem 7,7. Woningen in Ede werden 8,5 procent duurder, in Doetinchem bedroeg de stijging 'slechts' 3,9 procent.

Dorpse karakter

Maar wat is het dat Elst zo gewild maakt? ,,Omdat het the place to be is op dit moment", zegt Nella van Ast van makelaarskantoor Nieuwe Buren. Het kantoor is gevestigd in Elst, en Van Ast woont zelf ook in de plaats. ,,Het komt onder meer door het winkelaanbod en de infrastructuur. We hebben hier een eigen station, zijn centraal gelegen tussen Arnhem en Nijmegen. Dat dorpse karakter tussen twee steden trekt nou eenmaal enorm aan." En, niet te vergeten, de prijzen in die twee steden zíjn de afgelopen jaren al flink gestegen.

Uit eten

Ook niet onbelangrijk, Elst heeft volgens Van Ast goede horeca. ,,Je kunt hier iedere avond uit eten, zonder dat je twee keer per week hetzelfde eet." Ook de variatie in winkels wordt gewaardeerd. ,,Elst kent veel eigen ondernemers, in plaats van ketens. Die diversiteit wordt gezien. Wij merken het zelf ook. Er komen heel veel mensen op een huis af, en dat drijft de prijs alleen maar op. Fijn voor de verkopers, minder voor de kopers."

Huizen in Nederland wisselden vorige maand voor gemiddeld 283.945 euro van eigenaar, een fractie meer dan het oude record uit 2008. Op het dieptepunt van de markt, in juni 2013, bedroeg de gemiddelde huizenprijs zo'n 206.000 euro. Sindsdien zijn de prijzen alleen maar gestegen, tot aan het record van nu.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe