Volledig scherm
Een potje koken in het voedselbos. © Erik van 't Hullenaar

Iedereen omarmt het voedselbos in Park Lingezegen

ELST - Er mag wel eens geschoffeld worden, zou je denken. Maar juist tussen het opschietende onkruid in voedselbos De Santackergaard, onderdeel van Park Lingezegen in Elst, groeien bloemen, fruit en kruiden. 

Sjek Floor uit Eerbeek kijkt geïnteresseerd rond. Hij heeft voedingskunde gestudeerd in Wageningen en dat verklaart zijn aanwezigheid. Hij voelt zich betrokken bij de natuur. In Nijmegen heeft hij vlees van scharrelvarkens  geïntroduceerd. Nu is de slagerij bekend onder de naam Vleesch Lokaal.

,,Het onderwerp voedsel blijft me altijd boeien. Daarom ben ik ook zo geïnteresseerd in het voedselbos. Het is net een olievlek. Er komen steeds meer voedselbossen”, zegt Floor.

Volledig scherm
Diverse mensen namen een kijkje bij de opening van het voedselbos in Elst. © Erik van 't Hullenaar

De Santackergaard is een bloemen- en voedselbos. Het is te vinden aan de 1e Weteringsewal in Elst. De eerste heg is er vorig jaar de grond ingegaan. Afgelopen zaterdag kwam wethouder Wijnte Hol van Overbetuwe langs voor de opening.

Eldense Blauwe

Aan boeiende verhalen in deze bloeiende omgeving is geen gebrek. Neem alleen al het relaas van Henk van Rheede. Hij is de man van de pruimenbomen in het voedselbos. Het gaat om de Eldense Blauwe. Om welke pruim zou het anders moeten gaan? Want Elden, nu onderdeel van Arnhem, behoorde tot 1966 tot de oude gemeente Elst. Als dan in de Santackergaard voor pruimen moet worden gekozen, ligt de Eldense Blauwe voor de hand.

Henk van Rheede is dankzij Leo Starink van Overbetuwe Groen Natuurlijk bij het project betrokken en heeft helemaal zijn draai gevonden. Starink is een van de drijvende krachten achter de voedselbossen. Altijd gepassioneerd pratend over de natuur. Over het belang van verduurzaming. Over de waarde van biologisch en ecologisch voedsel.

Helemaal top

Toos Poels uit Arnhem raakte steeds enthousiaster als ze alle informatie tot zich heeft genomen en door het gebied heeft gewandeld. ,,Zo’n voedselbos is helemaal top. Je moet goed kijken tussen het opschietende onkruid. Maar ik heb lijsterbessen gezien en vijgen. Het is heel verrassend."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe