Volledig scherm
© Thinkstock

In 12 minuten tijd 26 millimeter regen in Homoet

HOMOET - Het Betuwse buurtschap Homoet is in de nacht van donderdag op vrijdag getroffen door een wolkbreuk. Er viel zo'n 26,4 millimeter regen in 12 minuten tijd. Volgens weerman Wilfred Janssen, die daar een weerstation heeft staan, is dat erg veel voor deze tijd van het jaar.

„Het gebeurt natuurlijk wel vaker in Nederland dat het zo hard regent, maar de neerslag en de intensiteit is, zeker voor deze tijd van het jaar, heel erg hoog”, zegt Janssen.

Warme lucht
Volgens de weerman kan een wolkbreuk ontstaan als de lucht erg warm is. „Hoe warmer de lucht is, hoe meer water erin kan zitten”, legt hij uit. „Op het moment dat warme lucht wordt verdreven door koude lucht, gaat dat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Daardoor kon er zoveel water in een korte tijd naar beneden vallen.”

Maatstaf
Een gemiddelde hoeveelheid water bij een wolkbreuk is er volgens Janssen niet. „Er is niet echt een maatstaf voor, maar bij een wolkbreuk kan je wel tien millimeter in tien minuten tijd verwachten.”

Koeler
De komende dagen blijft het weer rustig, weet hij. „Zeker omdat het een stuk koeler is. De komende dagen is het op de meeste plekken in Gelderland droog. Ook liggen de temperaturen een stuk lager dan de afgelopen dagen.”

Betuwe