Volledig scherm
De voormalige apotheek aan de Dorpsstraat wordt een gezinshuis voor kinderen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen. © Streetview

Infoavond over nieuw gezinshuis in Heteren neemt onrust weg

HETEREN - Met een informatieavond in Heteren hebben Sander Cult en Evelien Regnat veel onrust weggenomen over het nieuwe gezinshuis dat ze volgende maand in Heteren openen.

Beide zorgondernemers gaan in de voormalige apotheek aan de Dorpsstraat acht jongeren opvangen die door omstandigheden niet langer thuis kunnen wonen. In de meeste gevallen gaat het om kinderen waarvan de ouders niet zelf voor hen kunnen zorgen.

De komst van het gezinshuis veroorzaakte bij omwonenden veel onrust. Vooral omdat het in het geruchtencircuit om veel meer en vooral gedragsgestoorde of criminele kinderen ging. Vragen aan de gemeente over die zorgen werden niet bevredigend beantwoord.

Tijdelijk thuis

Cult en Regnat, die als zorgouders ook zelf in het pand gaan wonen, namen veel onrust weg. Ook werd duidelijk dat ze komende maand met drie kinderen starten.

,,Het gaat echt om hun tijdelijke thuis. En dat bouwen we langzaam op, ook omdat kinderen die we plaatsen bij elkaar moeten passen.” Ook de gebruikersvergunning is nog niet rond, tot die tijd mogen er maximaal vier kinderen wonen.  

In het huis worden kinderen geplaatst uit regiogemeenten in de omtrek. Er is een groot gebrek aan pleeggezinnen en een gezinshuis als nu in Heteren voorzien is volgens wethouder Rob Engels het beste alternatief.

,,Voor kinderen die even niet meer thuis kunnen wonen is het belangrijk om in een huiselijke sfeer opgevangen te kunnen worden. Daarom werken we als gemeente ook mee aan dit initiatief.”

Kinderen uit regio

Regnat en Cult plaatsen kinderen die worden aangedragen uit gemeenten die onder de regio Gelderland-Midden vallen. Die gemeenten draaien ook op voor de kosten. Uitgangspunt is wel dat het om kinderen gaat die eerder relatief dichtbij wonen.

Op die manier hoeven ze niet van school te wisselen en kunnen ze in het weekend ook blijven sporten bij de eigen vereniging. 

Het huis krijgt ook twee crisisplaatsen voor kinderen die vanwege een noodsituatie thuis snel onderdak nodig hebben. Bijvoorbeeld als er sprake is van mishandeling. In die gevallen blijft het nieuwe adres (tijdelijk) geheim voor de ouders en worden de kinderen voor hun veiligheid verder weg van huis ondergebracht.  

Blijf op de hoogte, zet pushmeldingen aan!

Altijd laatste nieuws op je telefoon of pc? Dat kan! Ga naar dg.nl en accepteer de uitnodiging die vanzelf op je scherm verschijnt!

Betuwe