Inspectie: basisschool uit Driel is ‘zeer zwak’
DRIEL - De democratische basisschool De Vallei in Driel heeft van de onderwijsinspectie het stempel ‘zeer zwak’ gekregen. De kwaliteit van onderwijs en de veiligheid laten te wensen over.
Delen per e-mail
Leerlingen leren te weinig op de democratische school De Vallei, schrijft de onderwijsinspectie. Een aantal kinderen krijgt niet het aanbod voor Nederlands, rekenen en wiskunde dat nodig is om een goede overstap te maken naar het voortgezet onderwijs. Daarnaast heeft de onderwijsinspectie een aantal fysieke en verbale voorvallen geconstateerd, waardoor de school minimaal een jaar ‘zeer zwak’ is. Net als 31 andere basisscholen in Nederland. „Ouders hebben wisselend gereageerd. De meeste hebben alle vertrouwen in de school maar er zijn ook wat leerlingen weggegaan”, zegt directeur Maaike van Mourik.
Verbeterplan
Het bestuur van De Vallei krijgt een jaar de tijd om zich te verbeteren. Als de school daarin niet slaagt, krijgt Ingrid van Engelshoven als minister van onderwijs een melding. Zij kan maatregelen nemen zoals het (gedeeltelijk) inhouden of beëindigen van de financiering. De school heeft eerder deze maand een verbeterplan bij de inspectie ingeleverd.
Kinderen zijn wel bang ze steeds meer in een keurslijf gedrukt zullen worden
„We willen de huisvesting op orde brengen, zodat we de middelen hebben om weer de oude kwaliteit te kunnen bieden. Daarnaast moeten we de kinderen gaan toetsen. Dit past eigenlijk niet zo bij onze visie, maar we zoeken samen met de inspectie en de raad voor primair onderwijs naar onze eigen manier om dit te gaan doen”, zegt Van Mourik.
Onvoldoende toezicht
De onderwijsinspectie voerde begin dit jaar onderzoek uit, nadat uit eerdere bevindingen ook al bleek dat de veiligheid van leerlingen in het geding was, bijvoorbeeld door onvoldoende toezicht.
Het schoolbestuur vond een eerder rapport van eind vorig jaar nog veel te negatief. Problemen waren te wijten aan de huisvesting. De school groeide na de oprichting in 2014 snel naar 200 leerlingen, waar maar vier lokalen voor beschikbaar waren. De school kwam daardoor onder druk te staan, erkent het bestuur. Eind vorig jaar is een eerste stap naar betere huisvesting gezet. Toen zijn er vijf noodlokalen en twee kleinere ruimtes op het terrein geplaatst. Op 1 augustus 2019 moet er een nieuw extra gebouw staan. „Omdat we een jaar met 200 leerlingen in vier lokalen hebben gezeten was het wel te verwachten dat we niet meer de kwaliteit konden bieden die we in 2016 hebben geboden toen we juist een heel goed rapport van de inspectie kregen”, zegt Van Mourik.
Andere manier van toetsen
Na de zomer beginnen 130 kinderen aan het nieuwe schooljaar. Zij worden op een andere manier getoetst dan ze gewend waren, omdat de school op dit punt een onvoldoende scoorde. „Wij zijn een democratische school. De kinderen denken dus mee in de manieren waarop we bijvoorbeeld de toetsen in kunnen gaan zetten. Kinderen zijn wel bang dat we door de druk van de overheid geen democratische school meer kunnen zijn en ze steeds meer in een keurslijf gedrukt zullen worden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Buiten beeld
Zimbabwaanse legende in de straten van Lent
In de Betuwe staan veel kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er langs zonder er acht op te slaan. Wat stelt het voor en wat beoogde de kunstenaar? Deze week: ‘Vogel’ uit Tengenenge in Lent. -
PREMIUM
Windmolens tussen Zetten en Dodewaard: complexer en gevoeliger kan bijna niet
ZETTEN/DODEWAARD/ANDELST - Alle windturbinevoorstellen stuiten, waar dan ook, op verzet. Maar de plannen voor plaatsing langs de A15 tussen Zetten en Dodewaard liggen extra zwaar op de maag. Wat maakt deze situatie zo specifiek? -
Boerentrots
Fruitteler Herman Florissen vergelijkt geen appels met peren
Er zijn 3000 perenrassen en wel 7000 appelrassen bekend. Wereldwijd. In Slijk-Ewijk houdt Herman Florissen (58) het op drie per fruitsoort. -
PREMIUM
Overbetuwe sluit Claudius af om buurtbewoners tegemoet te komen
ELST - Overbetuwe gaat verkeersmaatregelen nemen in Westeraam. Verkeersdrempels en het opheffen van de doorgaande functie van de Claudius moet voor wijkbewoners het gevoel van veiligheid vergroten. -
PREMIUM2
Betuwe profileert zich langs de weg: nieuwe welkomstborden en overal grote letters
DODEWAARD/WADENOIJEN - Nieuwe welkomstborden voor de Betuwe. Metershoge witte letters B E T U W E in fruitkistjes die sinds vorig jaar overal in het gebied geplaatst worden. Het kan de toerist, én inwoner, niet ontgaan dat Bureau Toerisme Rivierenland de naam Betuwe steeds meer begint uit te venten. Zoals ze dat ook doet met andere regio’s in haar werkgebied zoals Land van Maas en Waal en Bommelerwaard.
-
PREMIUM
Krijgen Yasmine en Kai komende zomer goed nieuws? ‘Alternatieven zijn er bijna niet’
ELST - Het worden spannende tijden voor Bij ons Thuis. Het ouderinitiatief hoopt in juli te horen dat het jongvolwassenen met een verstandelijke beperking mag huisvesten in het vrijkomend schoolgebouw van het Over Betuwe College aan de Mozartstraat in Elst. Maar er zijn meer kapers op de kust. -
PREMIUM5
Wie wil welke windturbine langs de A15 bouwen?
ZETTEN/DODEWAARD/ANDELST - Overal waar windturbines moeten verrijzen, zijn omwonenden kritisch. Bij het plan ze langs de A15 tussen Zetten en Dodewaard te plaatsen, doemt nog een complicatie op: ruziënde initiatiefnemers en een grote hoeveelheid aan perceeleigenaren. -
generatie c
Nikée vindt de regering niet heel helder: ‘Hoe lang blijft dat dan doorgaan met corona?’
Jongeren vertellen in Generatie C over hun leven in coronatijd. Aflevering 11: Nikeé Bruin (15) die in Driel en Arnhem woont: Zit in 4 vwo op het Lyceum Elst en probeert haar vrije tijd te vullen met sporten en gitaar spelen.
9 reacties
A.M. Berben
Marc
Pepijn
Rob
tgm beuningen