Volledig scherm
Jagers aan het werk rond de Rijkerswoerdse Plassen tussen Arnhem en Elst. De foto dateert uit 2016. © Gert Janssen

Irritatie over jacht in Park Lingezegen

ELST - Jagen in Park Lingezegen, kan dat nog wel? D66 Overbetuwe vindt dat, nu er steeds meer wordt gerecreëerd, het beheer zou moeten wijzigen. De fractie eist uitleg van burgemeester en wethouders. 

Bij D66 Overbetuwe zijn de afgelopen periode diverse klachten binnengekomen. Diverse recreanten in Park Lingezegen, het nieuwe landschapspark tussen Arnhem en Nijmegen, ergeren zich aan jagers in het gebied. 

Met name in het Waterrijk, in het noorden van Park Lingezegen, wordt regelmatig geschoten op ganzen, maar ook hazen worden gedood.  ‘Ja, hoe zit dat? Werd van het grasveld gestuurd omdat ik de hazen zou verjagen’, meldt Marion Stoffelen-Hasselbach uit Driel op Facebook.

D66 Overbetuwe wil weten wat de regels zijn en wanneer de jachtrechten van jagers in Park Lingezegen verlopen. Park Lingezegen bestond tot voor kort vooral uit landbouwgebied. Jagers kregen een vergunning om vogels en dieren te schieten. Maar is die situatie nog wenselijk, nu er steeds meer mensen in het gebied wandelen en fietsen om zo van de natuur te genieten?  

,,Kunnen de beheerders te allen tijden jacht verbieden of toestaan en bepalen op welke soort dieren gejaagd mag worden”, vraagt Roel Eefting van D66 Overbetuwe. Een gemeentewoordvoerster wil op dit moment niet inhoudelijk reageren. ,,Het college gaat de vragen eerst aan de raad beantwoorden. Het is nu nog te vroeg antwoord te geven in de media”, zegt ze.

Broed- en foerageergebied

Erik Koffeman van Faunabeheereenheid Gelderland snapt de verontwaardiging niet. Hij bevestigt dat er wordt gejaagd in Park Lingezegen en dan met name in het Waterrijk op grauwe ganzen. Als dat niet zou gebeuren, zou er op den duur geen rietstengel meer omhoog komen, vertelt hij. 

,,Park Lingezegen telt tientallen hectare rietland en is daarmee een ideaal broed- en foerageergebied voor de grauwe gans, die gek is op jonge rietscheuten. Om de schade aan landbouwgronden en de natuur te beperken is afschot nodig. Dat blijft zo, ook in de toekomst. Een aangelegd park, zoals Park Lingezegen, vergt onderhoud en beheer.”

Wat ook helpt om de ganzenpopulatie terug te dringen: tijdens het broedseizoen wordt het waterpeil verlaagd door de stuwen open te zetten, meldt Koffeman. Het terrein wordt dan toegankelijk voor de vos, een natuurlijke vijand van de gans.  

Hinder

Volgens Faunabeheereenheid Gelderland worden er in het gebied tussen Dodewaard en Gendt jaarlijks circa 5.000 ganzen geschoten. Enkele jaren terug was dat aantal nog 10.000. Dat recreanten daar veel hinder van hebben, betwijfelt Koffeman. ,,Jagers jagen vooral bij zonsopkomst. Dan zijn er maar weinig mensen in het gebied, wellicht een enkele hardloper of iemand die de hond uitlaat.”

Dat er in Park Lingezegen ook op hazen gejaagd wordt, verrast Koffeman niet.  Koffeman: ,,Van half oktober tot eind december mag op hazen worden gejaagd en in het rivierengebied komen ze relatief veel voor.” Particuliere agrariërs zijn vaak de opdrachtgevers. Hazen richten ‘vraatschade’ aan en graven tunnels.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe