Jan van Galen is president van carnavalsclub Waalkanters in Slijk-Ewijk.
Volledig scherm
PREMIUM
Jan van Galen is president van carnavalsclub Waalkanters in Slijk-Ewijk. © Erik van 't Hullenaar

Jan van Galen houdt carnaval in Slijk-Ewijk levend: ‘Het kost steeds meer moeite’

VrijdaginterviewSLIJK-EWIJK - Als president van De Waalkanters doet Jan van Galen er alles aan om het carnaval in Slijk-Ewijk bloeiend te houden. De kleinste carnavals-club van de Betuwe presteert het elk jaar weer om een pronkzitting en een prins te leveren. Al komt die dit jaar wel uit Groesbeek.

Hij heeft er lol in om twee keer per week te duiken in het ‘Gat van Hage’, op een paar honderd meter van zijn huis. Op woensdag en zondag, op zoek naar brasem, snoek en voorn. ,,Mooie plas, helder zicht.” 

Maar tussen november en februari deelt Jan van Galen die uitstapjes met andere lol: de carnaval. In Slijk-Ewijk of all places, een niet-katholiek dorp van net geen 500 inwoners.

Carnaval in Slijk-Ewijk: wat is de betekenis ervan?
,,Ik vrees dat die betekenis steeds minder wordt. Steeds meer moeite doen en toch afnemende belangstelling. Dat geldt in alle plaatsen, maar als kleinste dorp van Overbetuwe is het extra aanpoten.”

Lastig dus, om elk jaar een prins en pronkzitting te leveren?
,,Zo ervaren wij het wel ja. We doen het met veel plezier, maar het is verre van makkelijk. Zo bestaat onze raad van elf maar uit tien man en is het elk jaar weer een hele klus om een prins te vinden. Vroeger was dat een eer, stonden ze er zelfs in Slijk-Ewijk voor in de rij. Nu willen mensen die verplichting niet meer aangaan.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe