Jeugdzorg Overbetuwe in ‘minder zware molen’
ELST - Overbetuwse jongeren met een probleem krijgen vanaf 1 januari met een nieuw hulpsysteem te maken. De gemeente probeert daarmee jongeren met niet al te grote problemen van een lichtere zorghulp te voorzien of zelfs te voorkomen dat ze de volledige, zwaar opgetuigde zorgmolen inhoeven.
Gemeenten hebben een kleine vier jaar geleden de jeugdzorgtaken van de rijksoverheid overgenomen.
Daarbij hielden ze de aloude aanpak wel overeind: tezamen met de buurgemeenten in de regio Arnhem zorg via aanbesteding inkopen. Maar Overbetuwe stapt uit dat samenwerkingsverband en gaat het anders doen.
1.600 Overbetuwse jongeren cliënt
Bij relatief eenvoudige problemen hoeven jongeren niet dat zware zorgtraject in
,,Of het nou om dyslexie, een gebrek aan zelfvertrouwen of zware psychische problemen ging: elk kind dat welke vorm van hulp dan ook nodig had, ging meteen de volledige molen van zorg bij de professionals in”, licht Overbetuws zorgwethouder Rob Engels toe.
Terwijl dat zeker bij relatief lichte en eenvoudige problemen helemaal niet nodig is. Maar op die manier kwamen er 1.600 jonge inwoners van Overbetuwe bij de Jeugdzorg terecht. En dat is relatief veel: 12 procent krijgt hulp, waar het landelijk gemiddelde op 10 procent ligt.
,,Dus gaan we met tien zorgaanbieders een coöperatie oprichten, waarbij eerst met het kind wordt bekeken welke hulp nou echt nodig en op z'n plek is”, licht Engels toe. Een soort voor-indicatie. ,,Want misschien is een gesprek bij het kind thuis al een oplossing.
Of blijkt professionele hulp helemaal niet vereist.” Overbetuwe wil op die manier minder zware hulp uit de kast hoeven trekken, wat tot minder kinderen in de jeugdzorg en lagere kosten moet leiden.
Minder potentiële klanten
Overbetuwe moet dit jaar 3,5 miljoen euro extra voor de jeugdzorg uittrekken. Engels hoopt - als de gemeenteraad definitief instemt - per 1 januari te starten met het nieuwe systeem, om zo de komende drie jaar steeds weer 5 ton te kunnen besparen; oftewel 1,5 miljoen minder in 2023.
Iets dat ook moet kunnen omdat er simpelweg minder kinderen geboren worden en dus minder potentiële jeugdzorgklanten komen.
Soms is een gesprek thuis al voldoende; soms hoeft er helemaal geen zorgprofessional aan te pas te komen
Groepsaanpak op basisscholen
Daarnaast zet Engels in op het aanbieden van hulp in de vorm van groepsaanpak op basisscholen. ,,Eén op de drie kinderen komt uit een gezin waar vader en moeder gescheiden zijn. Een stuk ondersteuning aan meer kinderen tegelijk kan ook een uitkomst zijn; en bovendien goedkoper.”
Overigens is Overbetuwe ook wat duurder uit, omdat 56 kinderen - afkomstig uit welke plaats in Nederland dan ook - tijdelijk bij de Heldring Stichting in Zetten wonen. Die worden gezien als Overbetuws inwoner, de gemeente moet er voor betalen en krijgt dat slecht deels vergoed. Engels: ,,Zo'n traject bij de Heldring Stichting kan al gauw een ton per jaar kosten.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bas Disveld opent zijn derde SportBSO in Huissen: ‘Na een proefles willen negentien van de twintig blijven’
HUISSEN - Lingewaard krijgt er een nieuwe buitenschoolse opvang (bso) bij. Na de zomervakantie opent Bas Disveld een SportBSO op het sportcomplex van RKHVV in Huissen. Hij heeft al vestigingen in Bemmel en Lent. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
PREMIUM3
Roep om wooncoach in Overbetuwe: ‘Senioren hebben het gevoel in de steek gelaten te worden door politiek’
ELST - In navolging van Lingewaard is het hoog tijd voor een wooncoach in de gemeente Overbetuwe. Dat stelt Loes van Rossem, die een petitie is gestart. -
PREMIUMBETUWE IN BUSINESS
Bierbrouwerij Jeronimo is al lang geen hobby meer: bedrijf groeit alwéér uit zijn jasje
De Betuwe is in trek als vestigingsplek voor bedrijven. In deze rubriek zetten we wekelijks ondernemers in de spotlights. Aflevering 27: Brouwerij Jeronimo in Elst. -
PREMIUMBetuws voetbal
Verre inworpen van Oeken zijn teveel voor Excelsior Zetten, Elistha verliest en eindigt met tien man tegen AWC
VOETBALOVERZICHT - Benieuwd naar wat er vandaag allemaal op de Betuwse amateurvoetbalvelden is gebeurd? Wij zetten alle ins en outs voor je op een rijtje. Klik hier voor alle uitslagen van het zaterdagse amateurvoetbal uit Gelderland.
-
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUMlezers helpen lezers
Hoe Marijke het laatste glas-in-loodraam van haar overleden man tóch in hun huis kon hangen
Bijna was het huis af. Eén glas-in-loodraam heeft haar man niet meer kunnen voltooien. Marijke Brandenburg (75) uit Elst moest voor die tijd al afscheid nemen van haar man.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerAnonymous
MBD