Volledig scherm
Overbetuwe gooit het over een andere boeg met de Jeugdzorg: meer zorg op maat, minder kinderen in de zware zorgwereld en niet meer regionaal inkopen.

Jeugdzorg Overbetuwe in ‘minder zware molen’

ELST - Overbetuwse jongeren met een probleem krijgen vanaf 1 januari met een nieuw hulpsysteem te maken. De gemeente probeert daarmee jongeren met niet al te grote problemen van een lichtere zorghulp te voorzien of zelfs te voorkomen dat ze de volledige, zwaar opgetuigde zorgmolen inhoeven. 

Gemeenten hebben een kleine vier jaar geleden de jeugdzorgtaken van de rijksoverheid overgenomen.

Daarbij hielden ze de aloude aanpak wel overeind: tezamen met de buurgemeenten in de regio Arnhem zorg via aanbesteding inkopen. Maar Overbetuwe stapt uit dat samenwerkingsverband en gaat het anders doen. 

1.600 Overbetuwse jongeren cliënt

Quote

Bij relatief eenvoudige problemen hoeven jongeren niet dat zware zorgtra­ject in

Rob Engels, Wethouder sociaal domein Overbetuwe

,,Of het nou om dyslexie, een gebrek aan zelfvertrouwen of zware psychische problemen ging: elk kind dat welke vorm van hulp dan ook nodig had, ging meteen de volledige molen van zorg bij de professionals in”, licht Overbetuws zorgwethouder Rob Engels toe.

Terwijl dat zeker bij relatief lichte en eenvoudige problemen helemaal niet nodig is. Maar op die manier kwamen er 1.600 jonge inwoners van Overbetuwe bij de Jeugdzorg terecht. En dat is relatief veel: 12 procent krijgt hulp, waar het landelijk gemiddelde op 10 procent ligt. 

,,Dus gaan we met tien zorgaanbieders een coöperatie oprichten, waarbij eerst met het kind wordt bekeken welke hulp nou echt nodig en op z'n plek is”, licht Engels toe. Een soort voor-indicatie. ,,Want misschien is een gesprek bij het kind thuis al een oplossing. 

Of blijkt professionele hulp helemaal niet vereist.” Overbetuwe wil op die manier minder zware hulp uit de kast hoeven trekken, wat tot minder kinderen in de jeugdzorg en lagere kosten moet leiden. 

Minder potentiële klanten

Overbetuwe moet dit jaar 3,5 miljoen euro extra voor de jeugdzorg uittrekken. Engels hoopt - als de gemeenteraad definitief instemt - per 1 januari te starten met het nieuwe systeem, om zo de komende drie jaar steeds weer 5 ton te kunnen besparen; oftewel 1,5 miljoen minder in 2023.

Iets dat ook moet kunnen omdat er simpelweg minder kinderen geboren worden en dus minder potentiële jeugdzorgklanten komen. 

Quote

Soms is een gesprek thuis al voldoende; soms hoeft er helemaal geen zorgprofes­si­o­nal aan te pas te komen

Rob Engels

Groepsaanpak op basisscholen

Daarnaast zet Engels in op het aanbieden van hulp in de vorm van groepsaanpak op basisscholen. ,,Eén op de drie kinderen komt uit een gezin waar vader en moeder gescheiden zijn. Een stuk ondersteuning aan meer kinderen tegelijk kan ook een uitkomst zijn; en bovendien goedkoper.” 

Overigens is Overbetuwe ook wat duurder uit, omdat 56 kinderen - afkomstig uit welke plaats in Nederland dan ook - tijdelijk bij de Heldring Stichting in Zetten wonen. Die worden gezien als Overbetuws inwoner, de gemeente moet er voor betalen en krijgt dat slecht deels vergoed. Engels: ,,Zo'n traject bij de Heldring Stichting kan al gauw een ton per jaar kosten.’’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe