Volledig scherm
Henk Nijboer (PvdA) wil dat minister Stientje van Veldhoven de uitzetting van de familie Bakker voorkomt. © ANP

Kamervragen over kwestie Rijksweg Elst: ‘Schrijnend geval’

Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) wil dat Minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) druk uitoefent op de gemeente Overbetuwe. Zo hoopt hij de uitzetting van de familie Bakker aan de Rijksweg-Zuid in Elst te voorkomen.  

Nijboer stelt er vragen over aan de minister. ,,Ik las het verhaal over de dreigende uitzetting. Een schrijnend geval. Zeker als ik lees dat ambtenaren, wethouders en zelfs de Raad van State meent dat er daar gewoond kan worden.” 

Foute informatie

Dat laatste klopt in elk geval niet, de Raad van State meent juist dat bewoning niet is toegestaan en ook niet gelegaliseerd kan worden. Die uitspraak vormt dan ook de basis voor de beslissing van de gemeente Overbetuwe om tot uitzetting over te gaan.

Hun woning staat te dicht op het boerenbedrijf van de buren en kan om die reden ook niet via een bestemmingsplanwijziging  gelegaliseerd worden.

‘Zou niet voor moeten komen’

Nijboer: ,,Dat is dan aan de minister om uit te zoeken. Ik sla vooral aan op de uitzetting van mensen die daar al zo lang wonen. Het zou in ons land niet voor moeten kunnen komen dat mensen onnodig op straat worden gezet.

Dat is voor mij de voornaamste reden om druk op deze zaak te zetten. Ik hoop dat de minister contact zoekt met de gemeente Overbetuwe en hen helpt om tot een oplossing te komen.”

Nijboer zit voor de PvdA in de Tweede Kamer en komt uit Groningen. Vanwaar zijn belangstelling voor een geval in Elst? ,,Omdat dit een schrijnend geval is. En als ik dan een oud-wethouder hoor zeggen dat het simpel op te lossen is, dan moet dat ook gebeuren. Druk uit Den Haag kan dan helpen.”

Betuwe