Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Jan Ruland van den Brink

Kerk in Elst wil meer aandacht voor vluchtelingen en houdt daarom actieweek

ELST - De Protestante Gemeente Elst wil meer aandacht voor de leefomstandigheden van vluchtelingen. Daarbij gaat het om zowel vluchtelingen ver weg als in Overbetuwe. Daarom houdt de kerk in november een actieweek.

Jan Luiten, kerkenraadslid en ouderling van de Elster kerkgemeente,  noemt een bezoek aan een vluchtelingengezin dat zat ondergedoken in een kerk in Den Haag als startpunt voor de actieweek in Elst.  ,,We waren daar op uitnodiging van de Haagse kerk. Dan ga je ook nadenken over de situatie van vluchtelingen in je eigen Overbetuwse omgeving. Daar is deze actieweek uit voortgekomen.”

Eet- en ontmoetingsavonden

De kerk houdt tussen 4 en 10 november verschillende activiteiten, met zowel een openbaar als een besloten karakter. Zo worden besloten eet- en ontmoetingsavonden voor vluchtelingen en ontheemden gehouden. 

Op woensdag 6 november is Dieuwerke Luiten, de dochter van Jan Luiten, te gast op een openbare gespreksavond geleid door dominee Jeroen Jeroense. Luiten is actief als hulpverlener in gebieden waar veel vluchtelingen verblijven en is op dit moment nog werkzaam in Irak en Koerdistan. 

Grote spanningen en problemen

,,En daar is de situatie zorgelijk", weet Jan Luiten. ,,Veel IS-weduwen en hun kinderen stromen daar de vluchtelingenkampen in. Kampen die vol zitten met mensen die eerder juist voor IS op de vlucht waren. Dat zorgt voor grote spanningen en problemen. Het maakt ook de discussie over het eventueel terughalen van Nederlandse kinderen van IS-mensen actueel.”

Verder bevat de actieweek een openbare filmvoorstelling, dansavond en afsluitende kerkdienst. Voor het hele programma zie pg-elst.nl.   

Betuwe