Volledig scherm
© Thinkstock

Kwade dronk levert Andelstenaar een forse boete op voor het bedreigen en beledigen van agenten

Bij de politierechterZelden verscheen er een berouwvoller man voor de Arnhemse politierechter dan de 21-jarige verdachte uit Andelst. Dat weerhield haar er niet van om de jongeman gisteren naar huis te sturen met een boete van 1000 euro - waarvan de helft voorwaardelijk - voor verboden wapenbezit alsmede belediging en bedreiging van agenten op 1 december 2019 in Andelst.

De verdachte was die bewuste avond volledig doorgedraaid van een feestje weggelopen om in zijn ouderlijk huis twee boksbeugels op te halen. Daarmee wilde hij een conflict op zijn eigen manier beslechten. Voordat het zover kwam, werd hij door politie aangehouden die door zijn vader was gewaarschuwd. 

Quote

Dat ze maar tegen een stootje zouden moeten kunnen, is de wereld op zijn kop

Politierechter

Tijdens zijn arrestatie slingerde hij de agenten scheldwoorden naar het hoofd, als 'kankerwouten en kankerflikkers die elkaar in de kont neuken'. Ook dreigde hij ze 'kapot te steken' en volgens de officier van justitie probeerde hij zelfs een agent te bijten.

Wereld op zijn kop

Jac Toes

Kleine en grote misstappen, klein en groot leed. Jac. Toes doet verslag vanuit de rechtszalen van de politierechter in Arnhem en Nijmegen.
Klik voor eerdere verslagen

De rechter gaf de verdachte te verstaan dat politieagenten zoiets niet hoeven te pikken. ,,Dat ze maar tegen een stootje zouden moeten kunnen, is de wereld op zijn kop’’, stelde ze. Dat beaamde de verdachte volmondig. ,,Dit verdienden ze niet want ze deden gewoon hun werk”, zei hij.

De rechter ging nog een stap verder: ,,Ze weerhielden u er zelfs van om iets véél stommers te doen.”

Iets scherps had hij niet bij zich
De verdachte betwistte wel dat hij daadwerkelijk de bedoeling had om de dienders aan het mes te rijgen. ,,Daarvoor heb je iets scherps nodig”, verklaarde hij. En dát had hij nou net niet bij zich. Hij schreef zijn gedrag toe aan overmatig alcoholgebruik. Twee jaar geleden was hij ook al betrapt op rijden onder invloed. ,,Sindsdien dronk ik geen alcohol”, verklaarde hij. ,,Tot dat feestje, toen ging het wéér mis.”

Daarom is het wat hem betreft ook voorgoed over en sluiten met alcohol. ,,Verstandig als je een kwaaie dronk hebt”, vond de rechter. ,,U en alcohol is een heel slechte combi.”

Ze vroeg hem wel hoe hij de sociale druk weerstond om toch mee te drinken. ,,Is moeilijk”, gaf de Andelstenaar toe. ,,Maar dat geldt voor alles als je iets wilt veranderen."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe