Kwekers vrezen tonnenverlies en denken aan verkoop aan huis van bloemen en planten

OOSTERHOUT/HUISSEN - Kwekers van planten en bloemen in de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard vrezen een inkomstenderving van enkele tonnen als de coronacrisis de komende weken niet wordt bezworen. Om toch nog geld te verdienen aan de (sier)planten en bloemen overwegen kwekerijen Bonenkamp en Braam de handen ineen te slaan en hun levende produkten vanuit huis aan particulieren te gaan verkopen. 

,,Wij krijgen al vragen van mensen die ons willen helpen", zegt Eef Leenders van kwekerij Bonenkamp, buurman van John Braam van pioenrooskwekerij Braam. De twee zitten met hun handen in het haar. ,,De coronacrisis had puur zakelijk bekeken voor ons niet op een ongunstiger moment kunnen komen. We staan letterlijk aan de vooravond van het oogsten.”

Plantenbezorgdienst

Ook kweker Roel Beijer van Bejafleur in Huissen zit met een miljoen planten in zijn maag, maar kan het niet over zijn hart verkrijgen om ze naar de stort te brengen. ,,We zijn in samenwerking met transporteur Selman een plantenbezorgdienst begonnen. Selman reed voor ons twee keer per dag naar de veiling, maar die zitten nu ook zonder werk. Zo kunnen we elkaar een beetje helpen”, zegt Beijer. ,,Bovendien hoeven mensen de deur niet uit om toch aan planten te komen. De eerste bestellingen zijn al geplaatst.”

Braam en Leenders hopen nog iets van het verlies goed te maken. Net als andere kwekers mogen ze straks 30 procent van hun oogst naar de veiling brengen. ,,Daar krijg je natuurlijk een minimumprijs voor. Gelukkig doen pioenrozen het doorgaans goed op de markt, maar je moet dit keer wel afwachten wat er gebeurt. En dan hopen dat er geen totale lockdown komt, want dan beur je natuurlijk helemaal niets", zegt Braam. 

Niet volledig op slot

Normaal zou hij 2,5 ton omzetten. Braam houdt nu rekening met een opbrengst van 30.000 tot 40.000 euro voor 500.000 pioenrozen. Bonenkamp hoopt eveneens dat het land niet volledig op slot gaat. Hij kweekt op 1,8 hectare grond perkplanten en eenjarige bloeiers voor hang- en terraspotten. 80 procent is bestemd voor binnenlandse tuincentra en markten. ,,Als je de straat niet op mag, kan ik het wel vergeten."

De Huissense kweker Beijer wil graag iets van zijn verlies proberen goed te maken, maar daar is het hem niet alleen om te doen. ,,We hebben niet een half jaar gewerkt om alles weg te gooien. Dan maar naar goede doelen als Kika (Kinderenkankervrij). De organisator van sponsorlopen voor Kika kan nu ook even niets en krijgt nu planten van ons die hij verkoopt voor het goede doel. Die actie loopt prima, want vanmorgen was hij er weer.”

Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © VidiPhoto
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe