Volledig scherm
Broertjes Max Milan (7) en Liam (4) in natuurspeelplaats De Park in Elst. © Gerard Burgers

Landerij De Park in Elst krijgt uitkijktoren

ELST - Landerij De Park in Elst krijgt een uitkijk- en ontdektoren. Het houten bouwwerk van circa vier meter hoog wordt komend voorjaar geplaatst op een heuvel.

De toren komt in de natuurspeelplaats te staan van De Landerij, het centrum voor natuurbeleving met kinderboerderij in Park Lingezegen. ,,De komst van een uitkijktoren is een langgekoesterde wens. Nu we de financiering rond hebben kan het bouwwerk er daadwerkelijk komen”, meldt De Park-bestuurslid Rob Bruins enthousiast.

Publiekstrekker

Vanuit de toren kijken de mensen uit over De Landerij en Park Lingezegen. Op de bovenste verdieping komen langwerpige panelen met daarop foto’s en tekst over vogels, insecten, bomen en wolken. Landerij De Park verwacht dat de toren een publiekstrekker wordt.

Stichting Natuur- en Milieu-educatie (NME) Overbetuwe maakt voor onderwijs aan basisschoolleerlingen ook gebruik van de natuurspeelplaats en straks de toren. Bruins: ,,Het is de bedoeling dat de kinderen de omgeving beleven en iets opsteken in de toren, die te bereiken is via een trap of klimnet.”

De toren kost duizenden euro’s en wordt elders in elkaar gezet. Met een  kraan wordt hij in een dag op zijn plek gezet. Het gaat om een duurzaam bouwwerk dat door professionals wordt geplaatst en daar hangt een prijskaartje aan. Bruins: ,,Een dergelijke toren kun je niet zelf bouwen. Het moet aan allerlei strenge voorwaarden voldoen.”

Het geld is bij elkaar gebracht door sponsoring en inzamelacties. Zo konden klanten van de Albert Heijn in Elst en het Arnhemse Schuytgraaf vorig jaar hun flessengeld doneren. Bruins: ,,Private partijen hebben ons gesponsord en Landerij De Park en de buitenschoolse opvang de Kikkerkoning, op De Park gevestigd, leveren een bijdrage.”

Zilverkamp

Ook in de Huissense wijk Zilverkamp bestaat de wens een uitkijktoren de plaatsen. Diverse wijkbewoners zijn voor de terugkeer van het bouwwerk dat achter het Bastion en de Waterlinie stond en vorige eeuw afbrandde. Eerder deze maand was er een zogenoemde wijkconferentie in zalencentrum De Kuul en werd de toren besproken. ,,De opkomst was overweldigend. De plek waar ooit de toren stond, blijkt echter niet meer zo geschikt vanwege hoge bomen en woningbouw. Je kijkt dan bij mensen naar binnen”, vertelt Liesbeth Berens, mede-organisator van de wijkontmoetingsdag.

Buurtbewoners is gevraagd een andere locatie voor de toren aan te dragen en dat is gebeurd. Berens: ,,We hebben meerdere potentiële locaties op het oog. Het is nu zaak met omwonden de plekken te bespreken. De toren moet breed gedragen worden; de buurt moet zich niet overrompeld voelen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe