Volledig scherm
Een Breng-trein in Doetinchem. © DG

Langere ochtendspitstrein Tiel-Arnhem, extra bus niet meer nodig

ZETTEN/DODEWAARD/ELST/TIEL - De vaak overvolle ochtendspitstrein tussen Tiel en Arnhem wordt verlengd. Er komen vanaf maandag enkele tientallen zitplaatsen bij, waardoor de inzet van een extra bus in het najaar niet meer nodig is.

Reizigers vanaf Zetten-Andelst moesten in de trein die om 08.06 uur vertrekt, altijd staan en soms konden ze zelfs überhaupt niet mee. Daarom werden in september en oktober - de drukste maanden - door vervoerder Arriva altijd een extra bus ingezet. Tot onvrede van de reizigers, omdat de trein als sneller en comfortabeler wordt gezien. Nu komt er een trein die een derde groter is: drie in plaats van twee compartimenten. 

Naar Leeuwarden-Harlingen

De reden is overigens een toevalligheid: door aanrijdingen zijn in Noord-Nederland twee treinen in de vernieling gereden. Om die te vervangen, gaan twee reguliere Tiel-Elst-Arnhem-treinen naar de lijn Leeuwarden-Harlingen. Daarvoor huurt Arriva voorlopig twee treinstellen van collega-vervoersbedrijf Breng. De reizigers krijgen dus af en toe materieel in een andere kleur - wit met blauwe bies - langs de perrons te zien. En dus ook langere treinen. 

Tahamata en Jorritsma

Het verplaatsen van treinen naar Friesland zal vermoedelijk een jaar duren, de te repareren schade is groot. De treinstellen waar de Friezen tijdelijk in zitten dragen de namen Annemarie Jorritsma en Simon Tahamata. Arriva kan de van Breng gehuurde niet inzetten op de Friese spoorlijnen, iets dat logischer zou lijken dan de ‘dubbele omzetting‘ die er nu aankomt. Reden daarvoor ligt in de wens van de provincie Gelderland - die het spoor aanbesteedt en medebetaalt - om iets meer zitplekken te krijgen op de Betuwelijn tussen Tiel en Elst. En dat kan met de grotere Breng-treinen .

Volledig scherm
Een afgeladen Arrivatrein © dg
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe