Volledig scherm
© ANP XTRA

Leven in Overbetuwe iets duurder

ELST - Een paspoort of rijbewijs in Overbetuwe kost komend jaar iets meer. Overbetuwe stelde de begroting voor 2020 vast en gooit bijna alle prijzen met 2,5 procent omhoog.

Overbetuwe blijft voor haar inwoners en bedrijven ook in 2020 een van de goedkoopste gemeenten in het land. Ondanks de 2,5 procent prijsverhoging op de meeste tarieven. Naast de rechtstreekse diensten aan burgers geldt die prijsstijging ook voor marktgelden, belasting voor terrassen, de reclamebelasting en lijkbezorgingsrechten.

Uitschieters zijn er ook, met de kosten voor het huisvuil als meest zichtbare. Overbetuwe werkt daar met kostendekkende tarieven en de prijzen voor het verwerken van afval zijn flink gestegen. Ook maatregelen bij de milieustraten van de gemeente zijn duur.

Rekening naar inwoners

Die rekening gaat naar de inwoners, die het vastrecht voor het huisafval van 129 naar 145 euro zien stijgen. Op de rest van de kosten houden inwoners zelf invloed via het per keer moeten afrekenen van het legen van de grijze vuilcontainer. De kleine gaat 11 euro per keer kosten, tegen 6,70 nu. De grote kost nu nog 10, 20 per ophaalbeurt en dat gaat naar 16,78.

Daar staat verlagen van de rioolheffing tegenover. Daar haalde Overbetuwe in 2018 meer op dan nodig en dat teveel wordt op het tarief voor 2020 in mindering gebracht. Daarbij gaat het om grofweg acht euro per huishouden.

Goedkoopste geen doel op zich

De gemeenteraad boog zich dinsdagavond over de begroting voor 2020 en keurde die zonder veel discussie goed. Toch leven er zorgen. Over de toenemende kosten in de zorg, maar ook over de spaarpot van de gemeente, de algemene reserve. Daar zit nu 18 miljoen in terwijl er eigenlijk op 25 miljoen werd gemikt. ,,De goedkoopste van Gelderland zijn is mooi, maar geen doel op zich”, gaf het CDA alvast een schot voor de boeg voor de begroting van 2021.

D66 en BOB probeerden nog wel om de stijging van de afvallasten over langere tijd uit te smeren, omdat ze deze stijging van bijna 35 procent in één keer te fors vinden. De raad ging daar niet in mee.

Overbetuwe verwacht in 2020 104.800.000 uit te geven, daar staan 105.700.000 euro aan inkomsten van het rijk en lokale inkomsten tegenover.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe