Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Lingewaardse politiek wil digitaal debat, Overbetuwe is er nog niet uit

BEMMEL/ELST - Zowel Lingewaard als Overbetuwe zijn druk om te bekijken hoe ze het politieke vergadercircuit ook in coronatijd digitaal kunnen laten doorgaan. 

,,De eerstvolgende raadsvergadering van volgende week is geschrapt, er waren geen urgente punten”, zegt Margareth Bouwmeister als plaatsvervangend-raadsvoorzitter van Lingewaard. ,,Maar daarna willen we niet drie maanden lang niks doen.” 

Dus hebben sommige politici deze week geëxperimenteerd met digitaal vergaderen via belsysteem Zoom. ,,En dat ging eigenlijk prima. Dat gaan we doen voor de politieke avonden én latere raadsvergaderingen.” Als er althans een noodwet komt, want formeel moet de gemeenteraad lijfelijk bij elkaar komen.

Raadsleden in de risicogroep

Alsnog fysiek bij elkaar komen en dan meters uit elkaar zitten wil Bouwmeister niet. ,,Er zijn enkele raadsleden die tot de risicogroepen behoren: iemand met hartproblemen, een diabetespatiënt. Die zijn ons dierbaar en horen erbij; ze zitten zo’n beetje in thuisisolatie.” 

Als Lingewaard via Zoom gaat vergaderen, zullen die uitzendingen live voor iedereen te beluisteren zijn. Grootste zorg daarbij is voor Bouwmeister de inspraakmogelijkheid voor burgers en ondernemers. 

,,Er komen heel belangrijke onderwerpen aan, zoals WMO, Aloysiuslocatie, duurzame energie en Hart van Zilverkamp. Je kunt nu geen grote informatiebijeenkomsten opzetten, dus zoeken we nog naar de mogelijkheden.”

Vertraging burgemeestersprocedure

Overbetuwe had bij schrijven van dit artikel nog geen plannen om de politiek digitaal te laten vergaderen. Of dat betekent dat de raad alsnog - met respect voor de gewenste 1,5 meter afstand - bij elkaar komt, is niet bekend. 

De procedure om een nieuwe burgemeester in Lingewaard te benoemen, loopt ook vertraging op. Alle 34 kandidaten hebben al wel een gesprek bij de commissaris der Koning gehad, waarvan er eentje medio mei door de Lingewaardse gemeenteraad uitverkozen moest worden. 

De volgende stap, het bijeen roepen van de Lingewaardse vertrouwenscommissie, wordt door het coronavirus eigenlijk ondoenlijk: het zijn geheime besprekingen en het gezelschap - fractievoorzitters plus griffie - is al gauw veertien personen groot. 

Pas na de zomer nieuwe burgemeester

Josan Meijers
Volledig scherm
Josan Meijers © Cees Baars

Een woordvoerster van de provincie verwacht binnen enkele dagen uitsluitsel van het ministerie van Binnenlandse Zaken, om daarna die nieuwe landelijke richtlijn te volgen. 

Nieuwe data worden daar vermoedelijk niet in genoemd, maar het lijkt voor de hand te liggen dat de Lingewaardse gemeenteraad pas vlak na de zomer een nieuwe burgemeester gaat kiezen. 

Dat is geen groot probleem, omdat huidig waarnemend burgemeester Josan Meijers sowieso al gevraagd was tot 1 september aan te blijven; om de her- en verbouw van het Bemmelse gemeentehuis af te ronden. Naar verwachting zal Meijers gevraagd worden een maand of twee langer te blijven. 

Betuwe