Marianne is klaar voor carnaval, maar gaat dit jaar toch maar niet als statafel

BetuwenarenMarianne de Vette is helemaal klaar voor vijf dagen carnaval. De programmaleider van Elsterse vereniging Zet ’m Op kijkt terug op zes mooie pronkavonden en kan niet wachten tot het zottenfeest losbarst. 

Marianne de Vette.
Volledig scherm
Marianne de Vette. © Erik van 't Hullenaar

,,Carnaval stroomt door mijn aderen’’, vertelt Marianne in de plaatselijke Blokker, terwijl ze een outfit in Zet ’m Op-blauw probeert. Niet dat ze echt iets nodig heeft: haar zolder ligt vol met carnavalskleding. De 57-jarige heeft allerlei kostuums. 

Ze ging ooit zelfs als staantafel, met een houten ronde tafel om haar heen. Niet handig, wel leuk. ,,Ik ben echt van het uitdossen. Heb bijvoorbeeld een jurk gemaakt van tasjes van Elsterse winkeliers. En mijn knuffeljas- wit en bezaaid met pluche beesten - komt nog elk jaar uit de kast.’’

Marianne is ruim vier decennia lid van Zet ’m Op en doet sinds veertien jaar een buut tijdens de pronkzittingen, waarbij ze helemaal in een typetje kruipt. ,,Dat was de eerste keer wel spannend. Inmiddels gaat het soepel. Ik vind het belangrijk om een buut te houden die écht over Elst gaat en gebruik dus liever geen grappen die je in elk dorp kunt maken. Dat is de uitdaging.’’

Betuwenaren

De Gelderlander portretteert de inwoners van de Betuwe. Ze vertellen over hun leven van alledag en over hun dromen. Met foto’s van Erik van ‘t Hullenaar, Rolf Hensel of Gerard Burgers.

Betuwe