Volledig scherm
Iris Janssen bijna klaar om de boom om te zeggen. © Erik van 't Hullenaar

Moeder Iris uit Andelst weet wel raad met kettingmotorzaag: eerste vrouw met hoogste Europees zaagbewijs

ANDELST - Dat ze werkt met een van de gevaarlijkste handmachines vindt ze best spannend. ,,Een klein foutje met met de motorkettingzaag kan een dodelijk ongeval tot gevolg hebben”, weet de 49-jarige Iris Janssen uit Andelst. 

Zij heeft gisteren als eerste vrouw in de Benelux het Europees zaagbewijs in de hoogste categorie ECC3 behaald. ,,Ik wilde het certificaat hebben omdat ik dan examens mag afnemen.”

De spanning is niet de reden waarom Janssen enkele keren per week met een kettingmotorzaag het bos intrekt. ,,Het is een geniale machine omdat je ermee alle plekken in een bos kunt bereiken. Je neemt de zaag immers in je hand mee”, zegt ze.

Acht strafpunten

Janssen is bosbouwer en terreinbeheerder. Het examen voor ECC3 heeft ze afgelegd bij praktijkcentrum IPC de Groene Ruimte in Arnhem. ,,Ik was bloednerveus. Je mag acht strafpunten behalen, maar als je voor je begint vergeet de mensen in je omgeving te waarschuwen, is het direct afgelopen. Bij dit werk staat de veiligheid voorop.”

Zo krijgen deelnemers een strafpunt als het vizier van de helm niet naar beneden is of als de motorzaag niet op de rem staat. ,,Ik geloof dat ik één strafpunt had. Dat is niet goed tot mij doorgedrongen. Ik was veel te blij dat ik het heb gehaald.”

Stoere vrouw?

Ze ziet zichzelf niet als een stoere vrouw, ook al beschikt ze over een aantal kettingmotorzagen waarmee ze alle typen bomen kan vellen. ,,Ik heb een eigen bomenzaagbedrijf en houthandel (Wolfsakker bv), maar daarnaast ben ik gewoon huisvrouw en moeder van vijf kinderren.”

Volledig scherm
Iris Janssen met haar kettingmotorzaag, ‘een geniale machine’. © Erik van 't Hullenaar
  1. Lintje voor Marianne Veens in Herveld
    PREMIUM

    Lintje voor Marianne Veens in Herveld

    HERVELD - Marianne Veens uit Herveld is zondagmiddag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze werd op het toneel van Jeugdtheater de Vriendenkring verrast door burgemeester Patricia Hoytink-Roubos. Die kwam niet alleen naar de kindervoorstelling kijken, maar kwam na afloop het toneel in de gymzaal aan het Dorpsplein op om Veens te onderscheiden. De 67-jarige Herveldse zet zich al tientallen jaren in als vrijwilliger in het dorp. Zo is of was ze betrokken bij de dorpskrant, het dorpshuis, de avondvierdaagse, de jeugdvakantieweek, de plaatselijke toneelvereniging en tal van andere activiteiten.

Betuwe