Volledig scherm
De Slijk-Ewijkse zomermarkt trekt in deze evenementluwe weken veel volk, maar het kan niet iedereen boeien. © Foto Raphael Drent

Naar Slijk-Ewijk voor entreevrije markt én paling

SLIJK-EWIJK - Het is al 39 jaar vaste prik op de tweede zondag in augustus: de Zomermarkt in Slijk-Ewijk. Het dorpje van nog geen vijfhonderd inwoners is dan plots dubbel zo druk. Met deze zondag meer standhouders én publiek dan vorig jaar.

Even was hij bang dat hij alle kraamhouders zou moeten afbellen. John Blom (67) hield de weersvoorspellingen dan ook scherp in de gaten. ,,Gisteren waaide het zo hard, dat het onverantwoord  zou zijn geweest om het door te laten gaan. Maar vandaag is het prima marktweer. Beter nog dan vorig jaar, toen was het te warm. Ik ben een gelukkig mens.” 

Tachtig standhouders

Blom zit al jaren bij carnavalsvereniging De Waalkanters, de organisatie die gisteren voor de 39e keer de Zomermarkt in Slijk-Ewijk hield. Honderden bezoekers kwamen snuffelen tussen de spullen die op de markt werden aangeboden door de tachtig standhouders: van particulieren die hun zolder of kelder opruimden tot mensen die het serieuzer aanpakken. 

Zoals Angelique Joosten uit Druten. Samen met haar dochter Anouk (13), die een dutje doet in de meegenomen tuinstoel, staat ze regelmatig op rommelmarkten en braderieën. De dames verkopen spullen die ze verzamelen en kalebassen en pompoenen uit eigen tuin. ,,Hier gaat het lekker, we hebben al best veel verkocht. En het is druk, wat bezoekers betreft. Ik denk dat dat deels  komt omdat je geen entree hoeft te betalen, dus de drempel om een rondje markt te doen is laag.”

Meer rommelmarkt dan braderie

Het voordeel van een entreeloze markt noemen ook Wil en Ans van der Heijden uit Budel als voordeel. De zestigers staan op de camping in Oosterhout en fietsen veel door de omgeving. Op een poster zagen ze dat deze zondag de Slijk-Ewijkse markt was. ,,Altijd leuk, ik had bij een Zomermarkt alleen wel iets meer braderie verwacht. Dit is toch echt een rommelmarkt. Ik heb vier boeken van John Grisham gekocht, mijn vrouw een armband. Voor 14 euro allebei blij.

Palingroker zonder zondagsrust

De markt heeft een klein deel echte ondernemers. En dat is een bewuste keuze, legt Blom uit. Het is vergunningtechnisch makkelijker. Hoewel dit jaar enkele standhouders stopten, was er meer aanwas dan ooit en telt de markt deze zondag maar liefst achttien meer kramen dan vorig jaar. ,,Sommige standhouders staan hier al dertig jaar, dat is mooi. En ook dit jaar hebben we weer een echte palingroker, uit Enkhuizen. Dat de markt altijd op zondag is en de meeste palingrokers rond het Markermeer wonen, maakt het lastig. Heel fijn dat dat toch gelukt is, er zijn mensen die elk jaar naar deze dag komen, ‘voor de markt en de paling'.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe