Volledig scherm
Konikpaarden in de Gendtse Waard. © Marion Merkx

Natuur krijgt ook in westelijk deel Gendtse Waard de ruimte

GENDT - De natuur krijgt nog meer ruimte in de Gendtse Waard. Steeds meer overwegend agrarisch gebied wordt omgevormd naar natuur. Contracten met pachters worden niet verlengd. Maar er zijn ook delen die wel hun agrarische functie behouden. 

Er is nu ook een natuurontwikkelingsplan gemaakt voor het westelijk deel van de Gendtse Waard. Daarmee ontstaat er volgens ontwikkelaars K3Delta en Rodruza in de Gendtse Waard een aaneengesloten natuurgebied. ,,Dat is het hogere doel van de herinrichting", zegt een woordvoerder van de ontwikkelaars. K3Delta en Rodruza leggen de uitgewerkte plannen op donderdag 27 juni voor aan belangstellenden. Dat gebeurt tussen 16.00 en 20.00 uur tijdens een inloopmiddag en inloopavond in steenfabriek De Zandberg, Polder 8 in Gendt.

De Gendtse Waard heeft een oppervlakte van ruim 360 hectare. Het grootste gedeelte bestaat straks uit natuur. Gezien de omvang en de aanwezige natuurwaarden heeft de uiterwaard volgens K3Delta en Rodruza potentie en ruimte voor verdere natuurontwikkeling in het westen van de polder. ,,Dit gebied ligt midden in natuurgebied de Gelderse Poort. Onze plannen sluiten hier prachtig op aan", aldus de woordvoerder.

Meer ruimte voor riviernatuur

Samen met partijen als Staatsbosbeheer, steenfabriek De Zandberg en de gezamenlijke grondeigenaren is een plan gemaakt voor een herinrichting van het westelijk deel.  De wens is meer ruimte te bieden aan riviernatuur. Zo moet er een leefgebied worden gecreëerd voor vogelsoorten, vissen, dieren en amfibieën. En door het omvormen van agrarische gronden naar natuur ontstaat er volgens K3Delta en Rodruza ook een belangrijke toename van de biodiversiteit. 

Poelen vormen een ideale leefomgeving voor bijvoorbeeld de kamsalamander en rugstreeppad. Er komen steeds meer natuurvriendelijke oevers. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zand dat uit de polder wordt gehaald. Hiervan worden geleidelijk aflopende oevers gemaakt. Diepe en ondiepe plassen gaan fungeren als kraamkamers voor vissen. Door de variatie van diep en ondiep water ontstaat er een betere waterkwaliteit met goede ecologische omstandigheden voor flora en fauna.

Polder moet toegankelijker

Daarnaast moet de toegankelijkheid tot de polder worden verbeterd. ,,De toegangsweg tot de steenfabriek wordt opgeknapt en verhoogd zodat de fabriek ook bij hoogwater bereikbaar is", aldus de woordvoerder. Naast de weg komt een fietspad te liggen. Hierdoor wordt het voor wielrijders veiliger het gebied te betreden. Daarnaast komen er wandel- en struinroutes door het natuurgebied.

Voor het beheer en onderhoud van het natuurgebied denken de ontwikkelaars aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe