Volledig scherm
Zwembad De Helster nadert het einde van haar levenscyclus, Overbetuwe broedt nog op nieuwbouwopties. © Marc Pluim

Nieuwbouw zwembad mogelijk samen met Nijmegen

ELST - Een nieuw zwembad voor Elst kan mogelijk gebouwd worden samen met de buren in Nijmegen. Nijmegen en de gemeente Overbetuwe gaan samen een marktonderzoek uitvoeren naar de zwembehoefte. Dat zou tot gezamenlijke nieuwbouw kunnen leiden.

Overbetuwe heeft nu zwembaden in Zetten en Elst en die zijn beide aan het einde van hun levenscyclus. Manager Paul te Brake van zwembad De Helster schetste eerder in deze krant al drie opties. Sloop en vervangende nieuwbouw op de huidige plek aan de Schubertstraat of nieuwbouw bij station Elst. Mogelijke samenwerking met Nijmegen is daar inmiddels als derde mogelijkheid bijgekomen. Beide gemeenten hebben al in juni eerste verkennende gesprekken gevoerd. In september volgt een tweede overleg. Er is nog niet besloten samen een nieuw zwembad te bouwen, maar de twee partijen onderzoeken dus wel of dat een wenselijke en haalbare optie is.

Begin dit jaar werd al een behoeftenonderzoek gepresenteerd voor de toekomst van de zwembaden in Nijmegen. Daaruit kwam onder meer naar voren dat de bewoners van Nijmegen-Noord graag een eigen bad willen. Ook de grote zwemvereniging Aqua Novio, die negenhonderd leden telt, pleitte er onlangs voor binnen tien jaar twee nieuwe zwembaden te realiseren in de stad. In Nijmegen-Noord zou een modern, innovatief wedstrijdbad van 50 meter voor heel Oost-Nederland kunnen komen en in Dukenburg een bad voor dat stadsdeel. Die baden moeten het verouderde Sportfondsenbad West en Zwembad Dukenburg in het wijkcentrum in Meijhorst vervangen.

Voordeel voor beide gemeenten zijn de lagere kosten, omdat die bij een samenwerking gedeeld kunnen worden. Heikel punt is dan natuurlijk wel de locatie voor het nieuw te bouwen zwembad.  In de Over-Betuwe zien ze de locatie rond het stationsgebied van Elst wel zitten. Wethouder Wijnte Hol van Financiën zei hierover enkele weken geleden al in deze krant: ,,Het voordeel van Elst Centraal is de goede bereikbaarheid. Omdat Nijmegen zich bezint op een zwembad in Nijmegen-Noord zouden we wellicht samen kunnen optrekken.''

Een voor de hand liggende plek zou ook Ressen kunnen zijn, waar ook het bioscoopcomplex van Pathé Nijmegen staat. Maar ook bedrijventerrein park 15, bij de A15 zou een goed bereikbare mogelijkheid kunnen zijn.

Mocht het tot een samenwerking komen, dan moeten beide gemeenten het ook nog eens worden over het programma van eisen voor het zwembad. Dan gaat het om het aantal baden, de omvang en functie daarvan, maar ook over het programma van eisen rondom architectuur en duurzaamheid. Het marktonderzoek naar de (gezamenlijke) zwembehoefte wordt in september en oktober uitgevoerd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe