Volledig scherm
De nieuwe brug over de Linge in Park Lingezegen. © Gerard Burgers

Nieuwe brug over de Linge maakt Park Lingezegen zo goed als af

ELST - Elst heeft er een brug bij. Deze week werd het gevaarte op zijn plek gehesen. In drie delen gebouwd in Katwijk en in elkaar gezet ter hoogte van de 1e Weteringsewal in Park Lingezegen.

Bewoners van de wijk Westeraam kunnen vanaf het voorjaar van 2019 via een nieuw pad Park Lingezegen bereiken. Het toekomstige pad loopt vanaf de Regenboog via de nieuwe brug naar de westkant van Park Lingezegen.

,,In theorie kun je nu al over de brug lopen, maar dat is niet de bedoeling. Aan de parkkant moet nog afrastering worden geplaatst. Om te voorkomen dat mensen de percelen oplopen die worden gepacht en waar gewassen staan”, vertelt Jouke de Jong, projectleider van Park Lingezegen, het uitloopgebied tussen Arnhem en Nijmegen.

Drempel

De komende weken wordt aan weerszijden van de brug gewerkt aan ‘de afwerking’, zo meldt De Jong. Aan de parkkant komt een natuurvriendelijke oever; wat inhoudt dat er over een lengte van enkele meters grond wordt afgegraven en onder meer riet wordt geplant.

Tussen het riet kunnen vissen paaien en snoeken kunnen zich tussen de stengels verstoppen, in de jacht op andere, kleine visjes. De natuurvriendelijke oever biedt ook plek voor diverse watervogels en amfibieën. 

Op de 1e Weteringsewal, die parallel loopt met de Linge en de brug, wordt nog een verkeersdrempel geplaatst zodat passerende automobilisten hun snelheid minderen. De Jong: ,,Automobilisten kunnen niet over de nieuwe brug, die bedoeld is voor wandelaars en fietsers.”

Voltooid

Volledig scherm
© Gerard Burgers

De aanleg van de brug en de aanleg van de natuurvriendelijke oevers in het buitengebied tussen Elst en Arnhem is een samenwerking tussen gemeente Overbetuwe, Park Lingezegen en waterschap Rivierenland. De graafwerkzaamheden hebben anderhalve week geduurd.

,,Maar de voorbereidingen zijn vorig najaar al gestart. De brug is bij een bruggenbouwer in Katwijk gebouwd en op twee trailers naar Elst gebracht. Het in elkaar schuiven van de delen was redelijk snel gebeurd”, aldus De Jong.

Met de komst van de brug is Park Lingezegen, het landschapspark tussen Arnhem en Nijmegen,  zo goed als voltooid. Het is de derde wandelverbinding tussen de wijk Westeraam (circa 5.000 bewoners) en deelgebied het Waterrijk, dat op zondag 2 juni officieel wordt geopend.  Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een leuk programma voor iedereen, meldt een woordvoerster van Park Lingezegen. ,,Er komen excursies, workshops, kanotochten, huifkartochten en nog meer activiteiten voor jong en oud.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe