Volledig scherm
Toon van Asseldonk, sinds 2013 burgemeester van Overbetuwe. Komend jaar stopt hij ermee. © Erik van 't Hullenaar

Nieuwe burgemeester Overbetuwe ‘fris als Elstar’

ELST - Wie volgt in april 2019 Toon van Asseldonk (65) op als burgemeester van Overbetuwe?  Is het een hij of zij, jong of oud?  210 inwoners vulden de enquête op de site van de gemeente in; zij willen vooral een burgemeester die zich veel laat zien en aanspreekbaar is. In Elst, maar ook de omliggende dorpen.

Doet Toon van Asseldonk, burgemeester van Overbetuwe sinds 2013, het dan niet goed? Jawel, maar hij gaat in april 2019 met pensioen. De gemeenteraad stelt nu, mede op basis van de in houd van de digitale enquête, een profielschets samen waaraan de nieuwe burgervader moet voldoen.  ‘Smaakt net zoals de Elstar, heerlijk fris’, schrijft een van de respondenten op de enquête.

Elisabeth Tuijnman

Elstenaar Eddie van Hattum vindt dat Overbetuwe met Van Asseldonk en eerder Elisabeth Tuijnman (2001-2012) twee  prima burgemeesters heeft gehad. ,,Het had veel slechter gekund. Tuijnman had veel bestuurlijke ervaring, maar straalde ook warmte uit. Zo iemand mag van mij weer burgemeester worden.  En daarmee wil ik  Van Asseldonk niet te kort doen, want hij heeft het ook uitstekend gedaan”, zegt hij.

Volledig scherm
Elisabeth Tuijnman, burgemeester van Overbetuwe van 2001 tot 2012. © Erik van 't Hullenaar

Randwijk

Het maakt Marja van Galen uit Randwijk niet uit of het een hij of zij wordt. Als de kwaliteiten maar aanwezig zijn. ,,Een burgemeester moet vooral kunnen besturen. Dat is zijn belangrijkste taak. Dat hij of zij lintjes doorknipt en met een 60-jarig bruidspaar op de foto gaat, dat interesseert mij niet zo”, vertelt Van Galen.

Sociale media

Sociale media lijken een steeds belangrijkere rol te spelen voor burgemeesters. Ze kunnen zichzelf zo bekend en bemind maken bij een groot publiek. Van Asseldonk is een fervent Twitteraar en plaatst ook regelmatig een bericht op Facebook. Volgens Van Hattum schuilt daar ook een valkuil. ,,Af en toe vind ik het wel erg privé worden. Als hij aan het werk is in de tuin, plaatst hij een foto op Facebook. Ik hoef dat niet te zien. De nieuwe burgemeester moet boven de partijen staan en gezag uitstralen, vind ik.”

De toekomstig burgemeester heeft ‘affiniteit met de dorpen’.  Daar valt nog winst te behalen, meldt Van Galen. Ze moet voor veel activiteiten naar Elst en openbaar vervoer van Randwijk naar Elst is er niet. ,,Ouderen zijn bijna genoodzaakt naar Elst te verhuizen, terwijl het in Randwijk zo mooi is. Ik weet niet of de nieuwe burgemeester een rol kan spelen in het levendig en bereikbaar houden van de dorpen, maar ik zou dat fijn vinden.”

Burgerparticipatie

Een ander verbeterpunt is volgens Van Hattum ‘burgerparticipatie’. Burgemeesters hebben er de mond van vol, maar in de praktijk komt er nog te weinig van terecht vindt Elstenaar Van Hattum. ,,Toon interesse in de problemen die mensen ervaren en doe er ook daadwerkelijk iets mee. Vaak genoeg nog wordt de suggestie gewekt dat mensen inspraak hebben, maar uiteindelijk zien ze weinig van hun inbreng terug  tijdens de besluitvorming. Daar moet nog een flinke stap gemaakt worden.”

Belangstellenden voor de burgemeesterspost in Overbetuwe kunnen hun sollicitatiebrief sturen naar Jan Markink, plaatsvervangend commissaris van de Koning.  Hij vormt een selectie die met een vertrouwenscommissie wordt besproken. De beste twee kandidaten worden voorgelegd aan de gemeenteraad, die haar voorkeur uitspreekt. De koning benoemt vervolgens de nieuwe burgemeester. 

Volledig scherm
Rob Metz, waarnemend burgemeester van Overbetuwe van 2012 tot 2013. © Erik van 't Hullenaar
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe