Volledig scherm
Willy Evers bij zwembad Walburgen in Gendt. © Rolf Hensel

Nieuwjaarsduik Gendt zonder duik

ELST/GENDT - Kopzorgen voor Willy Evers, mede-organisator van de nieuwjaarsduik in Gendt. Want staat er dinsdag genoeg water in de plas achter sportpark Walburgen? ,,Het water heeft nog nooit zo laag gestaan”, meldt Evers.

De nieuwjaarsduik heeft voor de vijftiende maal plaats in Gendt. Evers was er vanaf de start bij. Elk jaar nemen circa honderd mensen deel aan het evenement. De nieuwjaarsduik gaat sowieso door, vertelt Evers, maar de vraag is hoe. ,,Het klinkt bizar, maar de vraag is of we genoeg water hebben. Ik denk dat de plas nu circa anderhalve meter diep is. Misschien op sommige plekken twee meter. Dat is niet veel. Wellicht dat er heel voorzichtig gedoken kan worden, maar pas op dat je niet de bodem raakt met je hoofd.”

Quote

Het klinkt bizar, maar de vraag is of we genoeg water hebben. Ik heb jaren meegemaakt dat de plas wel drie meter dieper was dan nu

Willy Evers

De lage waterstand in zwembad Walburgen, zoals het meertje achter de voetbalvelden van voetbalclub De Bataven heet, heeft te maken met de lage waterstand in de Waal, die even verderop stroomt. Evers: ,,Stijgt het water in de Waal, dan stijgt het water in de plas. Ik heb jaren meegemaakt dat de plas wel drie meter dieper was dan nu het geval.”

Evers springt zelf ook elk jaar het water in. Dit jaar is aangenaam, met een temperatuur van een paar graden boven nul. Maar hij heeft ook afgezien. ,,Ik herinner mij een keer dat de brandweer een dag voor de duik een groot gat in het ijs moest zagen. Een dag later was dat gat alweer dichtgevroren. Wat dat betreft maken wij de klimaatverandering van dichtbij mee. Er ligt al jaren geen ijs meer op 1 januari.”  

Quote

Ik herinner mij een keer dat de brandweer een dag voor de duik een groot gat in het ijs moest zagen. Een dag later was dat gat alweer dichtgevro­ren

Willy Evers

In Walburgen duiken vooral Gendtenaren, maar er heeft zich voor de 15e duik ook een inwoner van Heemstede aangemeld. Evers: ,,Die heeft hier een kennis wonen. De diversiteit is groot. We hebben een zwemmer van 6 jaar, maar ook een van dik in de tachtig: Sjaak van Wissen (87) uit Huissen.”

Evers hoopt dat er ook weer een aantal Gendtenaren verkleed komen. De persoon met de mooiste outfit ontvangt de zogenoemde Kanariecup.

Er wordt niet alleen in Gendt gedoken. De bekendste nieuwjaarsduik is in Scheveningen, maar ook de duik in de Rijkerswoerdse Plassen tussen Elst en Arnhem wordt steeds groter. Het aantal deelnemers is daar gegroeid van 206 in 2017 naar 276 in 2018. ,,En dit jaar verwachten we circa 350 mensen”, vertelt initiatiefnemer Chantor van Beek. ,,We groeien elk jaar een beetje.”  

Last van de lage waterstand heeft de duik in Arnhem niet. Van Beek: ,,De plas is diep genoeg. Misschien moeten de deelnemers iets verder rennen om het water te bereiken, maar dat maakt de pret alleen maar groter.”  

 De nieuwjaarsduik in Arnhem start dinsdag om 12.00 uur, de duik in Gendt om 13.00 uur.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe