Volledig scherm
ANP

Onderzoek glasvezel in buitengebied Overbetuwe

ELST - Voor de ruim 2.500 huishoudens buiten de bebouwde kom van de Overbetuwse dorpen lijkt er snel internet in aantocht.

De gemeente is in gesprek met het CIF (Communication Infrastucture Fund), een marktpartij die glasvezelkabel aanlegt in gebieden die als onrendabel worden gezien. Beide partijen voeren nu nog verkennende gesprekken om te kijken of CIF die stap ook in Overbetuwe gaat zetten.

Randvoorwaarden
Het bedrijf heeft dat al wel gedaan in de buitengebieden van twintig andere gemeenten, zoals Heumen en West Maas en Waal. Het overleg met CIF heeft al wel een aantal randvoorwaarden opgeleverd. Zo moet minimaal de helft van de bewoners in een bepaald gebied zich aan willen laten sluiten. Daar moet vervolgens, naast de abonnementskosten van de internet aanbieder, maandelijks 9,95 aan vastrecht worden voldaan.

Noodzakelijk
Volgens CIF ligt het aansluitpercentage in de gemeenten waar het bedrijf actief is boven de 95 procent. Beide partijen trekken wel de conclusie dat voor snel internet in het buitengebied aansluiting op glasvezel noodzakelijk is. Werken met een draadloze verbinding via een steunzender zou geen bruikbaar alternatief zijn. Bij 4G moet de beschikbare bandbreedte met andere gebruikers in het gebied worden gedeeld, waarmee ongelimiteerd snel internet een illusie blijft.

Of CIF ook in het Overbetuwse buitengebied aan de slag gaat moet de komende maanden duidelijk worden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe