Volledig scherm
Onkruidbestrijding met hete lucht aan de Cuperstraat in Bemmel. © Erik van 't Hullenaar

Onkruidbestrijding: 'Klinisch schoon' tegenover 'enige wildgroei hoort erbij'

Onkruidbestrijding geeft altijd weer discussie bij de burger: hoeveel 'wild groen' is nog acceptabel op straat en stoep? Er wordt volop 'heet geföhnd en gekookt' in de Betuwe.

Je hand eronder houden om even te voelen of op te warmen is geen aanrader: ,,Het gaat toch om lucht van 800 graden. Dat heeft hetzelfde effect als kokend water.”

De Lingewaardse ambtenaren Roger Schmitz en Marcel Arends én Wout Fijen van aannemersbedrijf Sight Landscaping zijn gepokt en gemazeld in het wereldje van onkruidbestrijding op verharde ondergrond. In Lingewaard gebeurt dat met hete lucht.

,,Je laat je karretje met 3 à 4 kilometer per uur over de straat of het trottoir rijden. De hete lucht komt eronder uit en maakt het plantje kapot. Dat herstelt zich na een tijdje. Dan is het zaak er weer overheen te komen en 'm uit te putten.”

En zo rijdt de hete-luchtonkruidbestrijder in de periode van maart tot oktober - het onkruidseizoen - een keer of zes tot acht over de Lingewaardse wegen en paden.

Lingewaard zit in het elfde gifvrije jaar. Het verbod voor gemeenten om met chemische bestrijdingsmiddelen als RoundUp te werken, geldt sinds twee jaar, maar Lingewaard was er vroeg bij. Dat betekende vanaf 2008 wel een zoektocht naar de meest zinvolle methode om onkruid binnen de perken te houden.

Quote

bij elke klacht gaan we even kijken en nemen we het onkruid meteen onder handen; we zijn er dan toch

Lastig

,,Dat gaf na drie tot vijf jaar toch een hoop ellende. Het gif van voor 2008 was uitgewerkt, de zaden bleven in de grond en alternatieven waren lastig'', zegt Schmitz. Eén jaar is gepoogd met kokend water de boel schoon te houden. ,,Maar water moet je de hele rit aan de kook houden en het weegt veel, waardoor de stoepen kapot werden gereden. Lastig.”

Dus kwam Lingewaard bij hete luchtmethode uit, is die trouw gebleven en is inmiddels tevreden over de resultaten. De inwoners ook, getuige het bescheiden aantal klachten. ,,Van eentje per week in de rustige hoogzomerperiode tot een stuk of vijf per week bij onstuimige groei.”

En dan nog is slechts één op de vier gegrond, want de gemeente toetst aan het vooraf vastgestelde Beeldbestek. Daarin staat hoeveel onkruid nog acceptabel is en wanneer het te gortig wordt. ,,Maar bij elke klacht gaan we even kijken en nemen we het onkruid meteen onder handen; we zijn er dan toch. Kleine moeite die door de burger zeer wordt gewaardeerd.”

Quote

Die 2 ton is bij ons weer twee keer zoveel als de kosten voor on­kruid-spui­ten

Geen gif meer in Overbetuwe

Overbetuwe is veel recenter gestopt met gifgebruik: toen het twee jaar geleden nodig was. Dat betekent dat die gemeente nog meer 'aan het wennen' is aan nieuwe onkruidbestrijding. ,,Wij gebruiken zowel hete lucht als kokend water. Lucht als er veel onkruid staat, water als er wat minder staat'', zegt beheerder Openbare Ruimte Wim Roelofs. Dat levert nu nog dagelijks naar schatting tien tot twaalf klachten van burgers op, die menen 'dat het er niet uitziet'. ,,Een paar jaar geleden waren er inderdaad wat minder klachten.”

Hoewel ook Overbetuwe met een Beeldplan werkt, zit het verschil wellicht in de intensiteit: waar Lingewaard een keer of acht per jaar 'stoomt', doet Overbetuwe vier à vijf rondes per jaar. Daarentegen is Overbetuwe met 420.000 euro op jaarbasis twee keer zo duur uit als Lingewaard; al is het maar omdat Overbetuwe groter is en er meer strekkende meters moeten worden meegepakt. ,,En die 2 ton is bij ons weer twee keer zoveel als de kosten voor onkruid-spuiten'', weet Roger Schmitz.

Lingewaard werkt met één aannemer die van voor- tot najaar met drie medewerkers permanent bezig is. Overbetuwe huurt drie aannemers in.

Kieren

Eén mythe wil Schmitz om zeep helpen: ,,Dat oudere buurten minder goed worden onderhouden dan nieuwere. Overal geldt het Beeldplan, maar in oudere wijken oogt de bestrating wat ouder en minder fraai en zitten ook meer kieren tussen de stenen. Daar krijg je al snel wat meer ongewenst groen doorheen. En zo'n plantje als het varkensgras groeit snel en breed. Dan lijkt het soms erger dan het werkelijk is." Roelofs merkt het ook: ,,Onkruid is altijd een kwestie van beleving." Want waar de één het bijna klinisch schoon wil, hoort voor de ander enige wildgroei erbij.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe