Vrouwenkoor Between Two Rivers in actie. Foto: Rolf Hensel.
Volledig scherm
Vrouwenkoor Between Two Rivers in actie. Foto: Rolf Hensel. © Rolf Hensel

Ook veel ‘coronagevallen’ bij vrouwenkoor Between Two rivers dat in Elst repeteerde

ELST - Het a capella vrouwenkoor Between Two Rivers is zwaar getroffen door het coronavirus. Na de laatste repetitie op 11 maart in Elst zijn veel leden ziek geworden. De vrouwen weten zeker dat zij corona hebben (gehad). Bij vier leden is het virus vastgesteld. En ook bij twee echtgenoten van koorleden is het coronavirus aangetroffen. 

,,Maar ik weet honderd procent zeker dat ik ook het ook heb gehad. En dat geldt voor negentien anderen ook", zegt Caroline Baggen uit Arnhem. Twintig vrouwen zijn enkele dagen na de repetitie in basisschool de Ark aan de Kruisakkers in Elst met corona-achtige verschijnselen thuisgebleven. 

,,Vaak met milde klachten. Van hoesten en benauwdheid tot je niet lekker voelen. De partners waren er in de meeste gevallen ernstiger aan toe. De verschillen waren groot. Eén is zelf bewusteloos geraakt op de badkamer, maar hij  hoefde niet naar het ziekenhuis", zegt Baggen. 

Hart onder de riem 

Inmiddels zijn de leden van het koor aan de beterende hand. Ze spreken en sturen teksten aan elkaar via een speciale Whatsapp-groep en door middel van een beeldverbinding hebben ze elkaar allemaal gezien en gesproken. 

,,We hebben elkaar een hart onder de riem gestoken. Zingen ging helaas niet. Door de keelklachten en de vertraging op de verbinding. Maar we hebben een, wat wij noemen griepsfoto gemaakt, om andere mensen ook een hart onder de riem te steken."

Of het koor ook een van de bronnen van het grote aantal besmettingen met het coronavirus in de gemeente Overbetuwe was, weet Baggen niet. Het koor telt 30 leden. De helft komt uit Elst, de anderen uit Arnhem en omgeving. ,,Misschien hebben wij andere mensen besmet", zegt Baggen. 

Besmettingsbron

De foto waarmee leden van koor Between Two Rivers elkaar en anderen via Facebook een hart onder de riem steken.
Volledig scherm
De foto waarmee leden van koor Between Two Rivers elkaar en anderen via Facebook een hart onder de riem steken. © Koor Between Two Rivers

Gisteren meldde deze krant dat de voorstelling van Veldhuis en Kemper op 5 maart in Elst een van de mogelijke besmettingsbronnen was. Dat was een week eerder. Toen golden er geen maatregelen om het virus in te dammen.

 ,,Bij onze repetitie was het alleen verboden om handen te geven en je moest in je elleboog niezen. Daar werd nog een beetje lacherig overgedaan. Pas een dag na de repetitie kwamen er meer maatregelen en werd alles een stuk serieuzer", zegt Baggen. 

Vanaf 12 maart moesten Nederlanders bij luchtwegklachten thuisblijven en sociaal contact moest worden vermeden. Sinds 23 maart moet iedereen anderhalve meter afstand houden.

,,Daar was die avond nog geen sprake van. We stonden tijdens het repeteren in een kleine ruimte dicht op elkaar. Je doet middenrifoefeningen waarbij van alles door de lucht vliegt. Daar zullen wij van alles hebben ingeademd en aan elkaar hebben doorgegeven. Dat realiseer je je pas later", zegt Baggen. 

Betuwe