Volledig scherm
John R.Towle © Historische Kring Oosterhout

Oorlogsheld John Towle krijgt straat in Oosterhout

OOSTERHOUT - De in 1944 gesneuvelde oorlogsheld John Roderick Towle krijgt een eigen straat in Oosterhout. De onthulling is op 21 september, exact 75 jaar nadat de Amerikaan door een granaatscherf werd gedood.

De John R. Towlestraat maakt deel uit van de Hoge Wei, het wijkje dat in nu wordt gebouwd. De twee andere straten gaan de Hoge Wei en de Kweldam heten. Initiatiefnemer is Oosterhouter Frans Spaan (71), lid van de Historische Kring Oosterhout, Slijk-Ewijk en Valburg en oud-beroepsmilitair. Hij is tevens lid van de straatnaamcommissie van de gemeente Overbetuwe. ,,Al een paar jaar dacht ik: 'wanneer kunnen we iets voor deze man doen?’ Exact 75 jaar later lukt het. Daar ben ik best wel trots op”, vertelt Spaan, die namens de luchtmacht uitgezonden werd naar Bosnie en Kosovo. 

Quote

Als John Towle er niet was geweest, had de oorlog in deze streek waarschijn­lijk langer geduurd

Frans Spaan

Op 21 september, de vijfde dag van de operatie, Market Garden, nam soldaat Towle met een bazooka twee Duitse tanks onder vuur. De tanks keerden om en zo voorkwam Towle dat ze richting de Waalbrug in Nijmegen rolden waar veel geallieerde soldaten zaten. Towle vuurde ook een raket af op een huis van waar veel tegenvuur kwam. Bij die actie sneuvelden negen Duitsers. Volgens Spaan is John Towle een oorlogsheld en verdient hij een eigen straat. ,,Als John Towle er niet was geweest, had de oorlog in deze streek waarschijnlijk langer geduurd”, legt de Oosterhouter uit. 

De negtienjarige Towle stierf op de Waaldijk nadat hij door een granaatscherf was getroffen. Hij kreeg postuum de  the Congressional Medal of Honor.  Hij ligt begraven in Cleveland. Zijn naam staat ook op de gedenksteen bij de brug De Ovesreteek in Lent. 

Volledig scherm
Het nieuwe straatnaambord in Oosterhout. © Historische Kring Oosterhout

Op de Waaldijk, vlakbij de John R. Towlestraat, komt een informatiepaneel. Het bord komt op steenworp afstand van de plek waar Towle stierf. Spaan: ,,Vanaf de bewuste locatie hebben de mensen ook goed zicht op de in de oorlog beschoten kerktoren en de toekomstige John R. Towlestraat.” 

Spaan benadrukt dat het straatnaambord en het informatiepaneel niet alleen zijn werk is geweest. Ook twee andere Oosterhouters zijn erg druk geweest met het programma rond de 75ste herdenking van de bevrijding van Oosterhout. Ook Theo van Berkel, beheerder van het monument op het Vredesplein, en Piet Koremans, bestuurslid van de dorpsraad, hebben veel werk verricht. 

Activiteiten Bevrijding Oosterhout

Donderdag 19 september 20.00 uur. Lezing Historische kring met meerdere sprekers in dorpshuis de Schakel. Centraal staat het verhaal over soldaat John Roderick Towle. De toegang is gratis.

Vrijdag 20 september 19.00 uur. De jaarlijkse herdenking bij het monument aan het Vredesplein. Leerlingen van basisschool Sam Sam zijn present. Enkele leerlingen lopen met een fakkel vanaf het monument bij De Oversteek in Lent naar het monument aan het Vredesplein lopen. Daar zullen dan 75 fakkels worden ontstoken als herinnering dat het 75 jaar geleden is dat Oosterhout werd bevrijd.

Zaterdag 21 september 11.00 uur. Onthulling John R. Towlestraat, alle Oosterhouters worden uitgenodigd. Er rijden die ochtend een groot aantal legervoertuigen door het dorp. Vanaf 14.00 uur gepaste muziek in de feesttent van Merkus. De entree is gratis.

Zondag 22 september 10.00 uur. Oecumenische kerkdienst in de H. Leonarduskerk. Omstreeks 13.00 uur is de onthulling van het een fotopaneel met oorlogsfoto’s aan de Waaldijk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Angerense tractorontwijkers in Hemmense bos

    Angerense tractoront­wij­kers in Hemmense bos

    HEMMEN/ANGEREN Je woont als oma en kleindochter in Angeren, hebt herfstvakantie en wilt samen een dagje naar het bos. Maar je weet niet of je met al die boerenprotesten ver gaat komen. Dan neem je toch Hemmen! Joëlle Selman is er met grootmoeder neergestreken en vinden zelfs nog wat bijzonders: de fraaie en nog prima bruikbare restanten van een kabouterspeurtocht, die afgelopen zondag voor kinderen werd georganiseerd. Elke schoolvakantie heeft het Hemmens bos, tezamen met het Loenense bos het enige in de Betuwe, grote aantrekkingskracht op ouders dan wel grootouders met jonge kinderen. In dit jaargetijde voor de eerste roodbruine blaadjes, vallende eikeltjes en échte, dus niet voor speurtocht uitgezette paddenstoelen.

Betuwe