Volledig scherm
Remy Lammers (links) en Bart de Groot op de zolder van de pastorie in Someren-Eind, waar in de oorlog een Betuws molenaarsgezin was ondergebracht. © FotoMeulenhof

Op zoek naar Betuwse Joe, roepnaam Zjowie, die zijn naam in de balk van een Brabantse pastorie kerfde

SOMEREN-EIND - Het was op 1 december 1944 dat Joe zijn naam vereeuwigde in de draagbalk van de pastorie in Someren-Eind. Een plaatsje op de grens van Limburg en Noord-Brabant. Die pastorie wordt momenteel omgebouwd naar herberg met huiskamerfunctie voor het dorp en bij het opruimen van de zolder kwamen Bart de Groot en Peggy Raaijmakers-Verberne het handwerk van Joe tegen. 

Het duo schrijft de dorpskrant van Someren-Eind en zoekt om die reden naar het gezin van Joe. Van hem is alleen bekend dat hij met vijf broertjes en zusjes op de zolder van de Pastorie sliep, terwijl hun ouders een kamer in de pastorie hadden.

Zijn vader zou een molenaar uit de Betuwe zijn geweest en het gezin was in september 1944 voor het oorlogsgeweld in de Betuwe naar het zuiden gevlucht. Het oude schoolhoofd in Someren-Eind, Remy Lammers (91), kan zich nog herinneren dat het om een molenaarsgezin uit de Betuwe ging.

Vooral omdat de vader veel bij zijn Somerense beroepsgenoot over de vloer kwam. Hij kan zich Joe herinneren omdat zijn naam als Zjowie uitgesproken werd, ongebruikelijk in die tijd. Uit welke plaats Joe en zijn ouders kwamen is niet bekend.

De mensen van de Dorpskrant in Someren-Eind zouden graag in contact komen met Joe of een van zijn broers en zussen om hun herinneringen aan Someren-Eind op te tekenen. Ze hopen dat het gezin naar de Betuwe is teruggekeerd. 

Heb je tips voor Bart en Peggy? Mail ons!

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Zorgwoningen voor 88 senioren op ‘boerenerven’ in Driel
    PREMIUM

    Zorgwonin­gen voor 88 senioren op ‘boerener­ven’ in Driel

    DRIEL - Voor 88 ouderen uit Driel worden er zorgwoningen op nagebootste boerenerven gebouwd op een terrein van veertien hectare aan de Patrijsstraat, tegen de Drielsedijk aan. Er komt een grote woon-zorgvoorziening voor jong en oud op de gronden van fietsenspeciaalzaak Wels voor senioren met dementie, lichamelijke problemen en mensen die lichte zorg nodig hebben. Zij krijgen zorg van Stichting Samen Zorgen (SSZ) uit Herveld.

Betuwe