Volledig scherm
© Venema Media

Oppositie in Overbetuwe wil dat minima meer te besteden krijgen

ELST - De gemeente Overbetuwe zou bij het uitvoeren van het minimabeleid in alle gevallen met een inkomensgrens van 130 procent van het wettelijk sociaal minimum moeten werken. Dat stellen oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en D66.

Komende dinsdag staat het minimabeleid voor de periode 2019-2022 op de agenda. Volgens deze drie oppositiepartijen een ambitieus en sociaal plan, maar ook onnodig ingewikkeld. De gemeente heeft verschillende hulpprogramma’s voor minima beschikbaar, maar hanteert bij de ene maatregel een inkomensgrens van 110 procent, bij een andere weer 120 procent en in sommige gevallen ook 130 procent. De drie partijen komen met een amendement om in alle gevallen met 130 procent te gaan werken.

Sociaal minimum

Bij een gezin of samenwonenden bedraagt het wettelijk sociaal minimum 1.615 euro per maand, voor alleenstaanden 1.195 euro. Mocht de raad het amendement aannemen, dan kunnen minima gebruikmaken van regelingen en toeslagen die het inkomen doen stijgen tot respectievelijk 2.099 en 1.553 euro per maand. 

GroenLinks, PvdA en D66 wijzen er op dat veel minima niet van regelingen gebruikmaken omdat ze het bestaan niet kennen of het te ingewikkeld vinden. Werken met één tarief van 130 procent zou in dat geval helpen.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe