Volledig scherm
Ook achter deze boomstam was een ei verstopt. © Rolf Hensel

Ouders genieten van de zoektocht van hun kinderen

Een paasei van chocolade: wie wil dat nu niet? Tientallen kinderen zochten ernaar bij museumboerderij Den Tip in Herveld. En ze smulden ervan.

De paaseieren zijn op deze tweede paasdag met het blote oog te zien. Toch kijken sommige kinderen eroverheen. Evan Kogelman (3) uit Wezep heeft er geen moeite mee. Binnen de kortste keren heeft hij zijn mandje vol. Tot zijn geluk vindt hij een paasei met een rode wikkel. Dat levert hem een extra prijsje op.

Evan zoekt samen met zus Liva, die 1 jaar oud is. Ze logeren dit paasweekeinde bij hun oma en opa in Andelst. Hun ouders Erik en Eleonora Kogelman vinden het prachtig dat de paaseierenspeurtocht wordt gehouden bij museumboederij Den Tip in Herveld. ,,De kinderen hebben op eerste paasdag al naar eieren mogen zoeken, zowel van chocolade als een paar gekookte eieren. Die van chocolade vinden ze het lekkerst.”

Verhalen over vroeger

Voor Eleonora Kogelman is er nog een reden om te komen. Ze ontmoet er oude bekenden. Ze is al vijftien jaar weg uit de streek. Na de speurtocht begint ze meteen een gesprek.

Haar ouders Frans en Agnes Zeegers komen vaker bij Den Tip. ,,De verhalen over vroeger vinden we interessant. Dat vrijwilligers hier actief zijn is mooi. En ze denken aan de dieren. Op zo'n warme dag staat er altijd water voor de hond."

Leuk

De traditie van het paaseieren zoeken bij de museumboerderij bestaat volgens de vrijwilligers Carla en Fons Brekelmans al zeker 25 jaar. ,,Het is toch ontzettend leuk voor de kinderen. Veel activiteiten bij Den Tip zijn op ouderen gericht. Nu kunnen we wat doen voor de jeugd.”

Op de speurtocht komen 61 kinderen af. Volgens Carla Brekelmans ongeveer een gelijk aantal als vorig jaar. Volgens Fons Brekelmans gaan ze ermee door. ,,Dit is nog echt een traditie. Die willen we overeind houden. Er verwatert toch al zoveel. We kiezen bewust voor chocolade-eieren. Die vinden kinderen toch het lekkerst. Je gaat geen hardgekookte eieren verstoppen.”

Paashazen verstopt

Jeffrey (35) en Stephanie (30) Philipsen uit Heteren zijn er met de kinderen Vera (5) en Tygo (3) voor de eerste keer bij. ,,Dit is voor de kinderen een leuke activiteit. We hopen andere familieleden te treffen. Dan maken we er een familiedag van. Thuis hebben de kinderen ook al gezocht. Oma had paashazen verstopt”, zeggen de ouders.

Max Schouten (3) zoekt samen met Eva (8) en Sam (5) Gül uit Herveld. ,,We hebben gehoord dat er vierhonderd eitjes zijn verstopt", zegt Eva.

De paaseieren liggen niet op dezelfde plaats als vorig jaar, waarschuwt vicevoorzitter Arie Breunisse van Den Tip vooraf met een guitige lach. Hij legt uit op welk gedeelte van het terrein de ene helft van de kinderen mag zoeken, en waar de andere helft terecht kan. ,,Maar je moet niet gaan zoeken bij de buren."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe