Volledig scherm
Hornbach heeft al 150 vestigingen in heel Europa en wil nu ook in Ressen neerstrijken. Op de foto het filiaal in Zwolle. © ROBIN UTRECHT

Overbetuwe accepteert ‘te grote’ bouwmarkt Hornbach bij Ressen

ELST/ RESSEN - De gemeente Overbetuwe verzet zich niet langer tegen de omvang van bouw- en tuinmarkt Hornbach in Ressen. Die wordt in de ogen van burgemeester en wethouders weliswaar groter dan afgesproken, maar zij gaan daar geen officieel protest meer tegen aantekenen bij buurgemeente Nijmegen. 

Over Hornbach bestaat al geruime tijd discussie. Nijmegen wil graag dat die bouwmarkt er komt, vooral met het oog op de snel groeiende bevolking van de Waalsprong.

De provincie Gelderland wilde lange tijd niet meewerken aan een nieuwe grote bouwmarkt. Dit omdat er al te soortgelijke zaken in de directe omgeving waren, waardoor er geen behoefte aan nog een nieuwe zaak bestond. 

Tuincentrum en een drive-inafdeling

De provincie heeft als taak er voor te zorgen dat er alleen woningen en bedrijven gebouwd worden als die echt nodig zijn. Als gemeenten toch een nieuwe bouwmarkt willen, moeten zij aantonen dat daar behoefte aan bestaat. 

Later ging de provincie alsnog overstag. Naast een bouwmarkt komen er een tuincentrum en een drive-inafdeling. Daar kunnen klusbedrijven en zzp’ers hun aanhangwagens en busjes naar binnen rijden en de materialen zelf van de stellingen pakken.

Maar Overbetuwe bleef wel problemen met Hornbach houden, die gezien wordt als een bedreiging voor de bestaande bedrijven in de Betuwe, zoals de Intratuin in Elst. Punt van discussie is nu vooral de omvang van de onderneming. 

Maximumoppervlakte overschreden

Volgens Overbetuwe wordt het bedrijf net wat groter dan 20.000 vierkante meter (drie voetbalvelden) en wordt daarmee de afgesproken maximumoppervlakte overschreden. Nijmegen spreekt dat tegen en stelt dat het bedrijf juist net binnen dat maximum blijft. 

Dat verschil van mening komt doordat Overbetuwe een overkapping en een onoverdekte ruimte voor een tuincentrum wel meerekent, en Nijmegen niet.

Maar Overbetuwe wil geen officieel bezwaar meer maken tegen het plan van Nijmegen. Wel sturen burgemeester en wethouders een brief aan Nijmegen waarin Overbetuwe haar ongenoegen uitspreekt over de gang van zaken en erop wijst dat eigenlijk in strijd met de regionale afspraken wordt gehandeld.

Geen tv's of fietsen

Tegelijkertijd is Overbetuwe blij dat Nijmegen wel heeft vastgelegd dat Hornbach in een later stadium niet meer kan uitbreiden. Ook zorgt Nijmegen ervoor dat Hornbach geen producten mag verkopen die niet in een bouw- en tuinmarkt thuishoren, zoals fietsen en tv's. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe