Volledig scherm
Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos (links) met de ambtsketen van de gemeente Overbetuwe, die ze net heeft overgenomen van Hannie van Brakel, die na het vertrek van Toon van Asseldonk het voorzitterschap van de gemeenteraad had overgenomen. © Erik van 't Hullenaar

Overbetuwe heeft weer een burgemeester

UPDATEELST - Overbetuwe heeft weer een burgemeester, donderdagmiddag rond de klok van 15.30 uur legde Patricia Hoytink-Roubos de eed af die haar door Commissaris der Koning John Berends werd afgenomen in de tot de laatste plaats bezette theaterzaal van Theater De Kik in Elst.

De bijzondere raadsvergadering voor de benoeming van Hoytink-Roubos werd in De Kik gehouden vanwege de verbouwing van het gemeentehuis. Omdat de vaste uitwijklocatie, Het Westeraam, op een schooldag ook niet gebruikt kon worden werd er gekozen voor De Kik. Dat zorgde er wel voor dat er in deze openbare raadsvergadering slechts mondjesmaat ruimte was voor niet genodigden.

Zoals gebruikelijk staat een burgemeestersbenoeming, meteen na het afleggen van de ambtseed, in het teken van toespraken. Commissaris der Koning, gevolgd door wethouder Jan van Baal, de burgemeesters van Berkelland en Rheden en burgemeester Marianne Schuurmans van Lingewaard schetsten in hun toespraken een daadkrachtige nieuwe burgemeester die zich erg betrokken voelt bij haar inwoners. ,,Zeg tegen Patricia nooit burgers, een gemeente heeft inwoners. Burgers zitten tussen een broodje", gaf burgemeester Jan van Oostrum van Berkelland, de gemeente waar Hoytink-Roubos tot voor kort wethouder was, nog mee.

Collega burgemeester Marianne Schuurmans verheugde zich in het driehoeksoverleg tussen burgemeesters, officier van justitie en de politie. ,,Met jou benoeming zijn wij de eerste driehoek in Nederland die helemaal uit vrouwen bestaat.” Verder zei Schuurmans zich vooral te verheugen in de samenwerking tussen Lingewaard en Overbetuwe als belangrijke en zelfbewuste kern tussen de grote steden Arnhem en Nijmegen in. 

De nieuwe burgemeester had zelf het laatste woord. Ook zij benadrukte een benaderbare burgemeester te willen zijn voor alle inwoners. ,,Daarom gaan mijn man Ivo en ik elke week in een andere kern van de gemeente onze boodschappen doen. En ik roep de inwoners van Overbetuwe dan ook op om mij bij de groente, het brood of in de rij bij de kassa aan te spreken als ze iets kwijt willen.”

Inwoners van Overbetuwe kunnen hun nieuwe burgemeester vanavond (donderdag) tussen 18.00 en 20.00 uur de hand schudden in De Vereniging aan de Dorpsstraat 23 in Elst. 

Volledig scherm
Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos legt de eed af met de woorden ,,Zo helpe mij God almachtig.” © Erik van 't Hullenaar
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe